-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie, 2024

ANAR majorează taxele producătorilor de energie hidro

În fiecare lună, Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) taxează centralele hidroelectrice pentru apa utilizată. Intereseant este faptul că respectivele centrale nu consumă apa, ci se folosesc de tranzitul ei, în vederea producerii de electricitate.

Cu toate acestea, taxa rămâne taxă, iar producătorii sunt obligați să o onoreze.

Și pentru că niciodată nu este vorba de vreo scădere sau de vreun avantaj când vine vorba despre bani, această taxă urmează să fie majorată. Majorarea vine în urma proiectului de lege PL-x 97/2021 pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 225/2020 privind modificarea anumitor acte normative și stabilirea măsurilor în domeniul agriculturii.

În momentul de față, proiectul se află în dezbatere în Camera Deputaților, decizia acesteia fiind decizională. Proiectul a ajuns în comisia pentru agricultură, unde a primit raport favorabil cu amendamente admise.

Un plus pentru bugetul ANAR

Conform Hot News, săptămâna trecută, Fondul Proprietatea, acționar minoritar al Hidroelectrica, a criticat dur această inițiativă a parlamentarilor români. Însă nu doar Hidroelectrica este afectată, ci și producătorii de energie micro-hidro. Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) consideră că această taxă pe apă de 33 lei/MWh este neconcurențială.

Taxa nu ține cont de caracteristicile tehnice ale centralelor, ci doar de Bugetul Venituri-Cheltuieli al Administrației Apele Române.

PATRES cere Camerei Deputaților să nu aprobe nivelul propus al taxei pe apă de 33 lei/MWh. Mai mult, cere retransmiterea Raportului privind modificarea mecanismului de calcul și a cuantumului privind taxa pentru apă turbinată. Acestea urmează să fie reanalizate în Comisia pentru Agricultură.

Organizația patronală spune că nu poate să fie de acord cu modificările propuse la OUG 225/2020, care sunt doar pentru bunăstarea Administrației Naționale Apele Române, cuantumul propus pentru taxa pe apă reprezentând 17% din prețul energiei, conform ROPEX_DAM 2020, mai arată sursa citată.

35-40% din cifra de afaceri a unui producător

Într-un comunicat PATRES, este precizat faptul că, în cazul micilor producători hidro, la costurile cu taxa cu apa turbinată se adăugă alte taxe percepute de Administrația Apelor Române. Se adaugă inclusiv chiria privind albia minoră, căderea asigurată. În final, toate aceste taxe reprezintă 35-40% din cifra de afaceri a unui producător.

De asemenea, PATRES menționează că, în cadrul dezbaterilor Comisiei de specialitate să participe reprezentanți ai actorilor din piață, precum și reprezentanți ai Consiliului Concurenței.

Recomandările Consiliului Concurenței în cadrul unei investigații sectoriale:

1. În cazul micro-hidrocentralelor s-a propus, ca alternativă la sistemul actual, achitarea unei taxe anuale reprezentând 2% din venituri, taxa ce poate acoperi utilizarea apei şi celelalte servicii (chiria albiei minore etc.);

2. În cazul centralelor hidro de peste 4 MW, s-a propus un cuantum fix per MWh produs.

Viorel Lefter, Președinte PATRES, a declarat că nu se cunosc considerentele în baza cărora s-a stabilit cuantumul de 33 RON per MWh produs.

De ce nu 35 RON/MWh sau 10 RON/MWh?! Solicităm să se facă publică fundamenterea economică care a condus la aceast cuantum. În doilea rând, inițiatorii amendamentelor nu au luat în considerare legislația secundară privind chiria pentru albie minoră și costul cu căderea asigurată, costuri care conduc la o dublare a cheltuielilor de operare și care crează discriminare între producători, având în vedere că nu sunt imputate tuturor. În al treilea rând, trebuie să ne uităm ce se întâmplă și în cele opt țări din Europa unde se taxează apa: taxarea este diferențiată între microhidrocentrale și hidrocentrale, toate studiile care se referă la analiza privind costurile investiționale, LCOE, etc. Le percep ca pe două tehnologii diferite”.

Unul din inițiatorii amendamentelor este actualul Ministru al Energiei

Și nu în ultimul rând, sunt mâhnit și dezamăgit să constat că unul din inițiatorii amendamentelor este actualul Ministru al Energiei. Ne așteptam ca domnia sa se consulte cu toți producătorii, să-i sprijine pe aceștia și mai mult să ne prezinte argumentele care au condus la stabilirea mecanismului și a cuantumului propus”, a declarat Viorel Lefter.

Conform organizației, este nevoie de prezentarea fundamentelor economice prin care s-a stabilit acest cuantum al taxei pe apă. De asemenea, reprezentanții vor transmite o analiză a impactului amendamentelor propuse asupra industriei energiei hidro. Este vorba despre efectele pe termen mediu și lung.

spot_img
Latest news
știri