Administrația Națională „Apele Române” (autoritatea contractantă), în asociere cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, alături de Ordinul Arhitecților din România (OAR), în calitate de organizator, au anunțat vineri, 23 iunie, printr-un comunicat de presă, lansarea Concursului Internațional de Soluții „LITORAL MAMAIA, Constanța”.
Concursul, spun organizatorii, are ca scop selectarea celei mai bune soluții în vederea amenajării complexe a plajelor din stațiunea Mamaia (județul Constanța) pentru atribuirea contractului de proiectare
„Acest concurs încurajează creativitatea, susținând în același timp cercetarea urbanistică, peisajeră și arhitecturală în sensul unui concept integrat de reamenajare a zonei de plajă actuale,” comunică organizatorii.
Zona propusă pentru intervenție este noua plajă rezultată în urma procesului de lărgire și înnisipare care se află în partea de nord a orașului Constanța
Aceasta se învecinează la vest cu stațiunea Mamaia, la est cu Marea Neagră și la nord cu plaja Năvodari. Plaja face parte din fâșia naturală care separă lacul Siutghiol de Marea Neagră, o zonă litorală preponderent plată, cu nisip fin și un climat marin, relativ blând.
Prin intermediul concursului, se urmărește găsirea cele mai bune soluții de planificare și amenajare a zonei de plajă care să fie în acord cu natura și peisajul specific litoralului Mării Negre
Proiectanții trebuie să vină cu o soluție capabilă să integreze elementele spațiului construit, activitățile sale specifice și dotările necesare deschise accesibilității tuturor categoriilor de utilizatori. De asemenea, aceasta trebuie să ia în considerare principiile biodiversității și sustenabilității.
„În completarea acestei viziuni generale și în concordanță cu ea, concurenții sunt invitați să prezinte propuneri mai detaliate de funcționalizare și de ambianță, precum și tipologii de construcții și dotări,” spun reprezentanții ANAR.
Organizatorii concursului le propun participanților să alinieze relația turism-resursă-natură gândirii urbanistice și peisajere contemporane.
Aceștia trebuie să demonstreze, astfel, că pot readuce echilibrul în această zonă foarte mult disputată.
Autoritatea Contractantă a concursului este Administrația Națională „Apele Române”, în asociere cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, administratorul obiectivului care va face obiectul investiției, urmând să devină beneficiarul proiectului contractat în urma acestui concurs.
Concursul este organizat de către Ordinul Arhitecților din Romania (OAR), în conformitate cu prevederile Ghidului de bune practici în organizarea concursurilor de soluții OAR (rev. 2022), cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziție publică.
Concursul este public, într-o singură fază și deschis pentru România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană
Concursul de soluții este organizat ca o procedură independentă conform art. 105 lit. b) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, urmând ca ulterior, în baza prevederilor Art. 104 alin. (7) din aceeași lege, contractul de servicii de proiectare să fie atribuit concurentului câștigător al concursului, în urma unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.