4.9 C
București
sâmbătă, 19 octombrie, 2024

NASA a postat un videoclip care ilustrează creșterea nivelului mărilor și oceanelor din anul 1993 până în prezent

Orașe precum New York, Manila sau Veneția sunt deja afectate și necesită adoptarea a unor planuri complexe de adaptare la problema globală

Astăzi, 12 iulie, platforma Infoclima a publicat un nou articol semnat de Dr. Florin Zainescu, care aduce în atenție creșterea nivelului mărilor și oceanelor.

Pentru a ilustra această evoluție, NASA a postat un clip video care evidențiază schimbările de la anul 1993 până în prezent.

Una dintre primele consecințe ale schimbărilor climatice la care ne gândim este legată de creșterea nivelului mărilor și oceanelor globale.

De ce, când și cum crește nivelul mărilor și cum ne afectează?

Deși această creștere poate părea mică, raportată la suprafața întinsă a oceanului, ea reprezintă un surplus de aproximativ 36.000.000.000.000.000 de litri de apă, ceea ce echivalează cu 36 de catralioane de litri sau 144 de milioane de piscine olimpice pline cu apă.

Această creștere în volumul de apă continuă în prezent și este în mare parte rezultatul activităților umane.

Infoclima: ”Când vorbim de schimbările climatice unul din primele efecte la care ne gândim este cel legat de nivelul marilor și oceanelor planetare. În ultimele 3 decenii, datele satelitare de la NASA arată o creștere de ~ 10 cm a Oceanului Planetar”

Evoluția nivelului mării la scară globală din ultimele trei decenii poate fi aproximat de o linie continuă, cu o creștere medie de 3.5 mm/an după ultimele date, și în ușoară accelerare. În schimb, dinamica nivelului mării se complică mult mai puternic când considerăm un bazin semi-închis precum Marea Neagră care comunică cu Mediterana prin strâmtorile Bosfor și Dardanele și apoi cu Oceanul Planetar prin strâmtoarea Gibraltar”, se arată în comunicatul Infoclima

spot_img
Latest news
știri