Salvatori din Coreea de Sud au recuperat până în această dimineață trupurile a 13 victime din tunelul rutier inundat în weekend, arată publicația The Guardian. Concomitent, peste 40 de persoane și-au pierdut viața în inundațiile și alunecările de teren declanșate în urma ploilor abundente din ultimele zile. Situația dezastruoasă l-a determinat pe președintele țării, Yoon Suk Yeol, să lanseze un avertisment. Criza climatică, a declarat acesta, a făcut din vremea extremă ceva obișnuit.
„Acest tip de fenomen meteorologic extrem va deveni obișnuit… trebuie să acceptăm că schimbările climatice au loc, și să le facem față”, a spus Președintele Yoon, în timp ce se pregătea să viziteze provincia Gyeongsang de Nord, afectată de inundații
Yoon a adăugat că ideea că vremea extremă legată de schimbările climatice este o anomalie pentru care nu se pot face pregătiri „trebuie revizuită complet.” Acesta a cerut autorităților să dea dovadă de „determinare extraordinară” pentru a îmbunătăți pregătirea și măsurile de răspuns ale țării.
Autoritățile din Cheongju au declarat că 13 persoane au fost confirmate decedate până acum în incidentul din tunelul subteran Osong.
Până la 15 vehicule, printre care și un autobuz, au rămas blocate, sâmbătă, în tunelul lung de 685 de metri, după surparea unui mal de râu
Aproximativ 900 de salvatori, inclusiv scafandri, au continuat să cerceteze tunelul. Pompierii estimează că acesta s-a umplut cu apă în doar două sau trei minute.
Yoon a ordonat autorităților să depună un „efort total” pentru a face față inundațiilor. Acesta a promis sprijin guvernamental pentru lucrările de recuperare, inclusiv desemnarea unor zone speciale de dezastru în zonele cele mai afectate.
Rezidenții și familiile victimelor au criticat, însă, puternic autoritățile locale
Acestea le-au acuzat că prezidează un „dezastru provocat de om.” Criticile acestora sunt cauzate de faptul că oficialii nu au închis preventiv tunelul, pe fondul ploii torenţiale și a nivelului apei în creștere într-un râu din apropiere. Poliția a spus că va demara o anchetă cu privire la inundația fatală, a declarat agenția de știri Yonhap.
Guvernul provincial a declarat că manualul său de răspuns în caz de urgență nu necesită închiderea imediată a tunelului în aceste condiții
„Nu este întotdeauna obligatoriu să se pună în aplicare restricții de intrare în cazul unei avertismente de inundații”, a declarat Kang Jong-geun, oficial provincial, reporterilor, în weekend. „Examinăm situația generală a drumurilor și luăm decizii pe baza unei monitorizări atente”, a adăugat acesta.
„Nu păreau să existe probleme speciale până la spargerea terasamentului… și din cauza afluxului rapid de apă, nu am avut suficient timp să oprim mașinile să intre,” a spus oficialul, în încheierea declarației sale.
Jang Chan-gyo, un rezident local, nu este, însă, de acord cu spusele acestuia. Localnicul a spus că ar fi trebuit făcut mai mult pentru a preveni ruperea râului.
„Ne-au avertizat să fim pregătiți pentru sezonul ploios de acum o săptămână, dar nu are sens de ce autoritățile nu au construit preventiv un dig puternic care ar fi putut preveni dezastrul”, a spus Jang, citat de Yonhap
Președintele Yoon a învinuit autoritățile locale că nu au respectat regulile de răspuns la dezastre. Acesta este convins că situația a fost agravată de pregătirea slabă în zonele vulnerabile
„Am subliniat în mod repetat controlul accesului în zonele periculoase și evacuările preventive… dar, dacă principiile de bază ale răspunsului la dezastre nu sunt păstrate la fața locului, este dificil să se asigure siguranța publică”, a declarat Yoon la o întâlnire în cadrul agenției luni.
Ploile abundente au lovit regiunile centrale și de sud ale Coreei de Sud de joi, când sezonul ploios anual a atins apogeul. Ministerul de Interne a declarat că nouă persoane au fost date dispărute și 34 au fost rănite. Mii de persoane au fost evacuate.