6.9 C
București
sâmbătă, 19 octombrie, 2024

Amfiteatrul roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa va putea găzdui până la 750 de spectatori

Proiectul de restaurare a amfiteatrului din fosta capitală a Daciei Romane beneficiază de finanțare europeană în valoare de peste 21 de milioane de lei

Lucrările de conservare și restaurare ale amfiteatrului roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa avansează conform planului, transmite publicația Press Hub.

De asemenea, după finalizarea acestora, va fi posibilă organizarea de spectacole tematice, la care vor putea asista peste 500 de spectatori din tribune special amenajate, conform declarațiilor reprezentanților Consiliului Județean Hunedoara și a specialiștilor implicați în proiect, exprimate într-o conferință de presă care a avut loc ieri, 18 iulie.

În funcție de tipul de spectacole, vor fi adăugate încă 250 de locuri cu scaune mobile în arenă, împreună cu o scenă specială pentru desfășurarea de evenimente

Acest amfiteatru este cel mai bine păstrat amfiteatru roman de pe teritoriul României. Componenta de conservare şi restaurare a ruinei presupune oprirea procesului de deteriorare, o parte fiind cauzată chiar de intervenţiile de restaurare realizate în anii 60, când s-a folosit mult mortarul de ciment. Astăzi ştim că mortarul de ciment e nociv în raport cu zidăriile antice şi provoacă deteriorări chimice şi fizice. Deci, va trebui să înlăturăm mortarele, atât cât se poate, şi să le înlocuim cu mortare de restaurare, pe bază de var şi nisip”, a declarat arhitectul Ştefan Bâlici, din echipa de specialişti care se ocupă de proiect, potrivit Agerpres.

Se estimează că lucrările, care cuprind atât conservarea, cât și punerea în valoare a monumentului, vor fi finalizate până la mijlocul lunii noiembrie

Lucrările de conservare și restaurare a amfiteatrului roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa includ diverse etape, cum ar fi îndepărtarea mortarului de ciment, curățarea și repararea zidăriei deteriorate.

În egală măsură, se va amenaja suprafața arenei și se va instala un sistem de iluminat arhitectural, fără a interveni asupra ruinelor sau zidurilor.

Partea de punere în valoare a monumentului are ca obiectiv restabilirea caracterului său antic, ca amfiteatru în care se desfășurau spectacole

În acest sens, se va monta o structură metalică ușoară sub forma unor gradene cu bănci pentru spectatori, care nu se vor suprapune sau atinge zidurile antice.

În cadrul sitului de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa sunt în desfășurare și alte două proiecte, în valoare de 4.4 milioane de euro, finanțate prin PNRR și câștigate de Consiliul Județean Hunedoara.

Acestea vizează punerea în valoare a intrării în Forul lui Traian și construirea unui nou muzeu de sit, care va facilita accesul publicului în incinta acestui monument istoric.

spot_img
Latest news
știri