Fermierii din cele cinci țări sunt cei care s-au revoltat cu privire la cerealele ucrainene. Aceste a fost și motivul pentru care oficialii au trebuit să ia măsuri. Iar ministrul ungar al agriculturii este cel care a făcut publică noua cerință. Apoi ministrul român a explicat și contextual noii cerințe. „Este evident pentru noi toţi că suntem uniţi în a sprijini pe mai departe Ucraina. Pentru a rezista în faţa războiului absurd declanşat de Rusia. Suntem parte a Uniunii Europene. Și suntem hotărâţi să ajutăm în continuare Ucraina pentru tranzitarea producţiei către pieţele de desfacere. În acelaşi timp, suntem hotărâţi să-i sprijinim pe fermierii noştri.
Fermierii români trebuie sprijiniți pentru a-și valorifica cerealele
Să îşi valorifice corect producţia şi rezultatele muncii lor pentru a ne asigura tuturor securitatea alimentară. Fermierii români au fost puternic afectaţi de războiul din Ucraina. La fel cum au fost afectaţi şi fermierii din statele din apropierea conflictului. Vom merge în faţa Comisiei Europene cu o poziţie comună. Privind prelungirea măsurilor preventive pentru o listă mai largă de produse provenite din Ucraina. Cel puţin până la finalul acestui an”, a declarat Florin Barbu. Reuniunea la care a participat și ministrul român a avut loc la Varșovia. Acolo oficialii au semnat o declarație comună. În ea este stipulată necesitatea prelungirii măsurilor legate de cerealele ucrainene.
Lista de produse interzise la import poate fi extinsă.
Mai exact de importul de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui originare din Ucraina. Prin această declarație miniștrii au cerut ca lista de produse care sunt trecute în declarație să poată fi extinsă. Asta în cazul în care apar situații similare, țările implicate să poată răspunde prompt. Și dacă nu este vorba despre cerealele din Ucraina sau semințe, ci vorbim despre alte produse. Primele măsuri legate de cerealele ucrainene au fost adoptate de Comisia Europeană la începutul lunii mai. Cerealele din Ucraina pot tranzita cele 5 țări, dar nu pot fi importate de ele, care la rândul lor sunt producătoare. De altfel aceste măsuri au fost prelungite în luna iunie până pe data 15 septembrie.