Trei structuri artificiale de cuibărit inedite au fost instalate de-a lungul coastei de est a Angliei. Acestea oferă adăpost pentru pescărușii cu trei degete și alte specii de păsări pe cale de dispariție, anunță publicația designboom.
Structurile sunt rezultatul unui parteneriat între compania producătoare de parcuri eoliene offshore Ørsted și cea de inginerie marină Red7Marine. Sunt primele structuri de acest fel din lume. Construcția și instalarea lor a fost o condiție a contractului prin care i s-a permis companiei Ørsted să dezvolte parcurile eoliene cărora le sunt atașate.
Două dintre structuri sunt situate la aproximativ 1 kilometru de South Beach, Lowestoft. A treia este la 1,4 kilometri de coasta unde se află Rezervația Naturale Minsmere, din Suffolk.
Cuiburile artificiale au fost proiectate de o echipă formată din ecologiști, arhitecți și ingineri
Acestea au fost adaptate pentru a atrage pescărușii, dar și pentru a se contopi cât mai mult în peisaj. Ele au margini înguste și laturi abrupte, pentru a imita stâncile în care se cuibăresc de obicei micii pescăruși.
Șapte din cei opt pereți laterali verticali au spații pentru cuiburi. Forma octogonală le oferă păsărilor alternative. Atunci când partea pe care se află este expusă soarelui fierbinte, sau vântului, ele se pot refugia pe unul dintre pereții feriți de intemperii. Cel de-al optulea perete conține uși pentru accesul de urgență.
Pentru a se contopi cât mai bine cu cerul și apa, structura principală este de culoare albă. Baza galbenă și lumina din partea superioară sunt necesare pentru siguranța maritimă. Ele au fost solicitate, pe lângă alte măsuri de siguranță, de către autoritatea portuară locală, Trinity House, și de către Paza de Coastă.
Pescărușii cu trei degete sunt considerați vulnerabili și în pericol de dispariție
Ei se află pe Lista Roșie a Păsărilor de Conservare a Marii Britanii. O echipă dedicată va monitoriza anual cuiburile. Aceasta va evalua numărul păsărilor care caută adăpost în compartimentele de cuibărit din exteriorul structurii plutitoare. Specialiștii vor analiza și câte cuiburi au fost ocupate, și cât de productivi au fost pescărușii. Rezultatele studiilor vor fi împărtășite cu grupuri locale de protecție a acestor păsări.
Kristen Branford, Managing Director la Red7Marine, a declarat: „Suntem încântați să anunțăm finalizarea cu succes a „Proiectului RISSA” care implică instalarea a trei structuri artificiale de cuibărit. Aceste structuri vor juca un rol crucial în sprijinirea unei specii importante și vulnerabile, permițând în același timp generarea de energie electrică curată și verde pentru proiectul Hornsea 3. Acest proiect este primul de acest fel și a necesitat o planificare și o analiză meticuloasă, și suntem mândri că am atins această etapă semnificativă.”