27.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie, 2024

Un oraș din Elveția ar fi fost lovit de o tornadă. Vântul a atins peste 200km/h

O furtună violentă a cuprins regiunea La Chaux-de-Fonds (NE). Stația oficială de măsurare a raportat un vârf de vânt de 217 km/h.

Potrivit poliției cantonale din Neuchâtel, furtuna a făcut o victimă și câteva alte zeci de persoane au fost rănite. Persoana care și-a pierdut viața a fost lovită de o macara în timp ce se afla în mașină. Macaraua a lovit mașina, care apoi a luat foc. Alte aproximativ 40 de persoane au fost rănite și internate la spitalele din Neuchâtel. Furtuna a făcut pagube și la cinci imobile, care au fost evacuate preventiv. Totodată, autoritățile au făcut apel la locuitori să fie extrem de vigilenți atunci când se deplasează în oraș sau în natură. Poliția și pompierii au sfătuit să nu se deplaseze la La Chaux-de-Fonds. Poliția a izolat anumite zone ale orașului. Furtuna a mai cauzat fost ambuteiaje, deși mulți localnici sunt în vacanță.

Furtuna a fost una extrem de puternică

Podelele sunt pline de cărămidă spartă și tablă aruncate de pe acoperișuri de forța elementelor. Pe lângă acoperișurile deteriorate și parțial rupte, furtuna a mai smuls grămezi de ramuri rupte zăceau în jur. Zeci de copaci au căzut prin oraș. Zona Crêt-du-Locle a fost deosebit de afectată de furtuna. Foarte mulți localnici au încetat să lucreze din cauza furtunii. Un locuitor din La-Chaux-de-Fonds, care se afla în birou când casa a început să tremure. El a declarat pentru SRF că nu a mai văzut așa furtună: „Totul a început să tremure. Habar n-aveam ce se întâmplă”. Președintele federal Alain Berset a comentat evenimentele pe Twitter. „Pozele din La Chaux-de-Fonds, devastate de furtună, ne lasă uimiți”, scrie el. Gândurile lui sunt la persoanele afectate de furtuni și la serviciile de urgență. Furtuna care a lovit La Chaux-de-Fonds luni în jurul orei 11:30 nu a durat mult. Dar pagubele în metropola ceasului sunt considerabile.

Acoperișuri smulse, mașini avariate, copaci smulși din rădăcină

Vehiculele au fost distruse, acoperișurile smulse, mobilierul din oraș, în special scaunele de terasă, a fost aruncat prin aer. Zeci de copaci au fost dezrădăcinați sau pur și simplu smulși de rafale violente de vânt. Atât SRF Meteo, cât și MeteoSwiss, încearcă acum să clarifice dacă furtuna a fost o tornadă. Sabine Balmer de la SRF Meteo a recunoscut că fotografiile vorbesc pentru o „chestiune locală, dar violentă”. Cu toate acestea, un tub de nor ar fi de obicei observat în timpul unei tornade. Nu au existat rapoarte în acest sens până acum. Rafalele de vânt puternice la nivel local, așa-numitele rafale în jos, ar putea apărea în legătură cu furtuni.

spot_img
Latest news
știri