25.6 C
București
sâmbătă, 21 septembrie, 2024

Reconstrucție Ecologică: Fondul Mondial pentru Natură luptă pentru protejarea apelor dulci și a biodiversității

WWF-România are ca obiectiv specific refacerea ecosistemelor acvatice din lunca și Delta Dunării, în special în zonele în care utilizarea terenurilor este ineficientă din punct de vedere economic și unde reconstrucția ecologică ajută la diminuarea riscurilor la inundații și secetă cât și la diversificarea surselor de hrană și de venituri

WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) realizează un sondaj sociologic în trei comune din Delta Dunării (Mahmudia, Chilia Veche și Murighiol) privind atitudinea cetățenilor față de propunerile de renaturare a zonelor umede și reconstrucție ecologică a fostelor bălți, actuale incinte agricole.

Studiul se desfășoară în perioada 28 iulie – 15 noiembrie 2023.

Apreciem sprijinul pe care îl acordați operatorilor de sondaj, care completează chestionarele sociologice pe baza discuțiilor cu membrii comunităților locale. Rezultatele studiului vor fi publice și disponibile odată cu prelucrarea chestionarelor”, au transmis membrii organizației pentru protecția mediului.

Fondul Mondial pentru Natură din România are ca misiune conservarea resurselor naturale, în special a celor legate de apă dulce, întrucât acestea reprezintă un element esențial pentru susținerea vieții, a biodiversității și pentru bunăstarea comunităților umane

Prin intermediul proiectelor sale, WWF România se implică activ în protejarea râurilor, lacurilor și deltelor, precum și în restaurarea habitaturilor naturale ale acestora.

Eforturile organizației se concentrează pe conservarea și regenerarea biodiversității acvatice, inclusiv a speciilor de pești migratori, care joacă un rol vital în menținerea echilibrului ecologic al ecosistemelor de apă dulce.

Un aspect important al activităților de reconstrucție ecologică este reconstituirea coridoarelor ecologice, adică asigurarea unei conectivități mai bune între diferitele ecosisteme acvatice.

Reconstrucţia ecologică este procesul prin care se reface un ecosistem degradat, deteriorat sau distrus

Dacă prietenii noștri necuvântători ar putea vorbi, ne-ar putea spune că doresc să trăiască în armonie cu natura, într-un ecosistem sănătos, cu biodiversitate bogată și ape curate. Experiența noastră ne spune că se poate. Depinde doar de noi și de cum acționăm împreună. De aceea, te invităm să descoperi Lunca și Delta Dunării prin ochii noștri, prin planurile noastre, din respect pentru natură și pentru viața tuturor comunităților locale, fie oameni sau necuvântătoare”, au mai adăugat membrii organizației.

Beneficiile reconstrucției ecologice pentru oameni și natură

  • Creșterea economică: atragerea de investiții, diversificarea oportunităților de afaceri și crearea unor noi locuri de muncă;
  • Valorificarea tradițiilor și activităților economice tradiționale;
  • Diversificarea tipurilor de ecosisteme și biodiversitate;
  • Creșterea rezilienței la schimbările climatice: mai mult spațiu pentru râu va duce la scăderea riscului de inundații;
  • Beneficii pentru sănătate (Apă curată, aer curat).
spot_img
Latest news
știri