27.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie, 2024

Două superluni în august. Fenomenul va mai fi vizibil peste 14 ani

Observatorii stelelor se pregătesc pentru nu una, ci două superluni în august. Ele culimează cu o rară lună albastră. Fenomenul de supralună are loc atunci când o lună plină este aproape de punctul său cel mai apropiat de Pământ.

Acest lucru o face să pară cu până la 14% mai mare. Și cu 30% mai strălucitoare în comparație cu atunci când este cea mai îndepărtată. Oamenii vor putea să o vadă pe prima superlună marți seara, 1 august, când luna plină răsare în sud-est de la doar 357.530 km distanță. Va fi și mai aproape în noaptea de miercuri, 30 august, la 357.344 km. Și pentru că este a doua lună plină din aceeași lună, este cunoscută drept lună albastră. Aceste cifre se compară cu o distanță de 405.696 km atunci când Luna se află în punctul cel mai îndepărtat de Pământ. Cum să vezi superlună.

Luna se va vedea în plenitudinea ei și cu ochiul liber

„Nopțile calde de vară sunt momentul ideal pentru a urmări răsărirea lunii pline pe cerul estic. În câteva minute de la apusul soarelui și se întâmplă de două ori în august”. A declarat astrofizicianul pensionar al NASA Fred Espenak, poreclit Mr Eclipse. Oamenii care folosesc binoclu sau telescoape ar putea chiar să vadă caracteristici. Precum câmpiile întunecate formate din vechile fluxuri de lavă vulcanică. Și razele emanate de craterele lunare, a spus Espenak, cu condiția ca cerul să fie senin. „Atâta timp cât nu există prea mult nor, luna plină va fi un glob alb inconfundabil pe cer”. Spune Royal Museums Greenwich. „Aceasta este o oportunitate bună de a folosi un mic telescop sau un binoclu.

Marte și Mercur vor fi și ele vizibile

Așa o să vedeți suprafața detaliată a lunii sau chiar să încercați să faceți câteva fotografii interesante ale ei. Cu toate acestea, puteți vedea perfect luna doar privind-o. Să vedeți răsăritul lunii imediat după apus sau apusul ei chiar înainte de răsărit, va fi o priveliște impresionantă”. O lună plină are loc o dată în fiecare ciclu lunar, care durează 29,5 zile. Pe măsură ce luna călătorește pe o cale eliptică, mai degrabă decât circulară, există momente când este mai aproape decât altele. Ultima dată când două superluni pline au apărut în aceeași lună a fost în 2018. Și nu se va mai întâmpla până în 2037. Potrivit NASA, Mercur și Marte – care pot fi vizibile doar cu ochiul liber – vor apărea pe cer pe măsură ce superluna va răsări marți.

spot_img
Latest news
știri