16.6 C
București
joi, 24 octombrie, 2024

Tehnologia IA la fel de nocivă pentru mediu ca și criptomonedele

O analiza a celor de la The Guardian arată că și Inteligenta Artificială este nocivă pentru mediu. Englezii au comparat-o cu nocivitatea criptomonedelor și pe parte energetică și pe parte de mediu.

Calculatoarele folosesc foarte multe resurse pentru a funcționa. Acesta este principiul de bază pe care se bazează cei de la The Gurdian când au comparat IA cu criptomondele. Și mai ales cu daunele energetice și de mediu pe care acestea le provoacă. Tehnologia nu există niciodată în vid, iar creșterea criptomonedei în ultimii doi sau trei ani arată asta. În timp ce mulți oameni câștigau sume extraordinare de bani din bitcoin, planeta sărăcea. Exploatarea criptomonedei era o taxare pentru mediu, așa cum devine și IA. Pentru a bate un bitcoin sau o altă criptomonedă, trebuia mai întâi să-l „mineze”. Computerul avea sarcina de a finaliza ecuații complicate care, dacă sunt realizate cu succes, ar putea crea o nouă intrare în blockchain. Oamenii au început să lucreze la scară industrială, preluând cipuri de computer de mare putere. Acestea erau numite GPU-uri și  puteau extrage criptografiile mai repede decât componentele computerului. Goldman Sachs a estimat că 169 de industrii erau afectate de deficitul de cipuri din 2022. Și acele cipuri de computer necesitau mai multă energie electrică pentru a le alimenta. Numai mineritul bitcoin folosește mai multă energie electrică decât Norvegia și Ucraina la un loc.

IA va ajunge să folosească mai multă energie decât resursa umană

Pe de altă parte există și un consum de resurse. Chiar dacă nu îl vedem. Spre exemplu când pornim mașinile putem vedea sau mirosi fumurile care ies din evacuare după ce întoarcem cheia. Cu IA, nu se pot vedea serverele bazate pe cloud interogate. Sau cipurile răsfoind prin memorie pentru a finaliza sarcinile de procesare cerute. Pentru mulți, volumele uriașe de apă care curge prin conductele din interiorul centrelor de date sunt invizibile. Dar costul IA pentru a menține la rece calculatoarele care alimentează instrumentele este mare. Sacrificiul performanței pentru a reduce impactul ecologic pare puțin probabil. Dar trebuie să regândim utilizarea IA, și rapid. Analiștii de tehnologie Gartner cred că până în 2025 consumul de energie al instrumentelor IA va fi mai mare decât al întregii forțe de muncă umane.

spot_img
Latest news
știri