14.7 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

România beneficiază de investiții de 1.4 miliarde de euro pentru energie verde

Marcel Ciolacu a precizat că ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene trebuie să obțină la Bruxelles aprobarea planului asumat de România

Noul plan ”REPowerEu”, în valoare totală de 1.4 miliarde de euro, propus de Guvernul României și programat să fie înaintat Comisiei Europene până la finele lunii august, se concentrează pe inițiative menite să aducă beneficii directe cetățenilor români, așa cum a subliniat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Această inițiativă de 1.4 miliarde de euro are în vedere în primul rând alocarea a 1.1 miliarde de euro pentru programe ce se axează pe instalarea de panouri fotovoltaice și creșterea eficienței energetice a locuințelor.

Declarațiile indică faptul că din această sumă, peste 600 de milioane de euro vor fi alocate pentru achiziționarea de panouri solare și sisteme de stocare a energiei.

Aproximativ 60 de mii de gospodării vor putea participa la acest program, fiecare beneficiind de un grant în valoare de aproximativ 10 mii de euro

Paralel, planul prevede alocarea a 500 de milioane de euro pentru modernizarea locuințelor, cu scopul de a reduce consumul de energie și implicit costurile facturilor cu până la 30%.

Este important de menționat că o parte semnificativă din aceste fonduri va fi direcționată către populația vulnerabilă și cei din mediul rural, astfel subliniind angajamentul de a asigura beneficii pentru toate categoriile sociale.

Asta înseamnă să faci un plan în care să ţii cont de necesităţile oamenilor şi nu de interese personale sau de grup aşa cum s-a întâmplat în trecut atunci când acest plan a fost respins de Comisie! Şi am încredere că ministrul Fondurilor Europene va obţine la Bruxelles ceea ce trebuie pentru români şi pentru România”, a subliniat Marcel Ciolacu.

spot_img
Latest news
știri