22.8 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Microplasticele au fost găsite în țesuturile inimii umane, atât înainte, cât și după procedurile chirurgicale

Microplasticele din corpul uman pot ajunge la dimensiunea unei radiere

Într-un studiu pilot, realizat pe persoane care au suferit intervenții chirurgicale, cercetătorii de la ACS în raportul Environmental Science & Technology au relatat că au găsit microplastice în mai multe țesuturi ale inimii.

Microplasticele sunt fragmente de plastic cu o lățime mai mică de 5 milimetri, iar cercetările au arătat că acestea pot pătrunde în corpul uman prin gură sau nas, precizează publicația EurekAlert.

Cu toate acestea, deși organele sunt complet închise în interiorul corpului uman, oamenii de știință nu au informații despre expunerea lor la microplastice.

Astfel, Kun Hua, Xiubin Yang și colegii lor au dorit să investigheze dacă aceste particule au pătruns în sistemul cardiovascular al oamenilor prin expuneri indirecte și directe.

Într-un experiment pilot, cercetătorii au colectat mostre din țesutul inimii de la 15 persoane în timpul intervențiilor chirurgicale cardiace, precum și probe de sânge înainte și după operație

Apoi, echipa a analizat mostrele cu ajutorul imaginii cu infraroșu cu laser și a identificat particule cu o lățime cuprinsă între 20 și 500 de microni, realizate din opt tipuri de plastic, inclusiv tereftalat de polietilenă, policlorură de vinil și polimetil metacrilat.

Această tehnică a detectat zeci până la mii de bucăți individuale de microplastic în majoritatea probelor de țesut, cu toate că cantitățile și materialele au variat între participanți.

Toate probele de sânge conțineau, de asemenea, particule de plastic, dar după operație, dimensiunea lor a scăzut

Deși studiul a avut un număr mic de participanți, cercetătorii spun că au furnizat dovezi preliminare că diverse microplastice pot să se acumuleze și să persiste în inimă și în țesuturile sale interne.

Ei adaugă că rezultatele arată cum procedurile medicale invazive sunt o cale neglijată de expunere la microplastice, oferind acces direct la fluxul sanguin și la țesuturile interne.

Cercetătorii au concluzionat că sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege pe deplin efectele microplasticelor asupra sistemului cardiovascular al unei persoane și prognosticul lor după intervenția chirurgicală la inimă.

spot_img
Latest news
știri