3.7 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

Ce sunt curenții RIP, cei care au făcut ravagii în Marea Neagră

Numărul total de victime înecate din acest an l-a depășit deja pe cel din sezonul trecut, chiar dacă sezonul estival nu s-a terminat. Asta, din cauza curenților RIP care se găsesc pe tot litoralul românesc.

Se demonstrează că acești curenți sunt extrem de periculoși. Într-o singură zi, mai exact pe 14 august și-au pierdut viața 6 persoane din cauza lor. Patru dintre ei au murit la Mamaia, unul la Costinești și unul la Venus. De altfel, o altă victimă de la Costinești se află în spital. Toate aceste persoane au fost avertizate de către salvamari cu privire la pericolul de a se avânta în apele Mării negre. Cu toate acestea nu au putut fi oprite și au intrat în apă. Specialiștii explică faptul că acești curenți RIP acționează chiar la mal. Practic este nevoie să intri în apă câțiva metri pentru ca să fi smuls de unul dintre acești curenți și dus în larg. Practic aceste lucruri se întâmplă în doar câteva secunde. Așa se explică și faptul că oamenii nu au timp să reacționeze când sunt purtați în larg de către curenți. Iar în cazul în care victima se panichează pierde controlul asupra corpului și acela este momentul în care se îneacă. Mai spun specialiștii. Statistica arată că anula 30 de oameni își pierd viața din cauza acestor curenți.

Pe un singur kilometru au fost găsiți 10 curenți RIP

Cert este că ei sunt prezenți pe toate plajele din România, dar nu acționează tot timpul sezonului. De altfel, specialiștii mai spun că odată prinsă într-un astfel de curent unei persoane îi va fi extreme de greu să scape cu viață. Există totuși o modalitate prin care se poate supraviețui. ”Metoda de a ieşi dintr-una astfel de curent, este ca el să înoate perpendicular pe curent, paralel cu malul. După ce a ieşit din curent, foarte uşor se poate întoarce la mal”. A explicat cercetătorul Răzvan Mateescu, pentru Observator News. Pentru a întelege mai bine fenomenul, mai mulți cercetători și profesori au făcut un experiment în Eforie Nord. Practic au aruncat cu vospea ecologică în mare și au descoperit nu mai puțin de 10 astfel de curenți RIP. Culmea este că aceștia erau pe un singur kilometru de plajă. De regulă, curenții RIP se formează în zona de spargere a valurilor. Ei pot fi comparați cu jeturi de la mal spre larg..

spot_img
Latest news
știri