În Columbia, un important proiect de protecție destinat broaștelor țestoase de apă dulce, desfășurat pe o perioadă de zece ani, se apropie de final, transmite Der Spiegel.
Ca parte a acestei inițiative, 1200 de pui de broaște țestoase au fost eliberați în mediul lor natural de-a lungul râului Meta.
Aceste reptile sunt în pericol de dispariție, iar acțiunea desfășurată de voluntari reprezintă o etapă crucială în eforturile de protejare a speciei
Ultima fază a proiectului, care a demonstrat eforturile a numeroși voluntari, a implicat eliberarea a puilor de broaște țestoase pe malurile râului Meta. Este vorba despre zona de frontieră dintre Columbia și Venezuela.
Ruth Bustos, coordonatoarea proiectului, a subliniat că în acest an au fost deja eliberați 3150 de pui de broaște țestoase în sistemul hidrografic sud-american, care este un afluent al râului Orinoco, unul dintre cele mai lungi râuri ale continentului.
Scopul fundamental al acestui proiect pe parcursul ultimilor zece ani a fost protejarea broaștelor țestoase de apă dulce din regiune
Prin aceasta, se dorește prevenirea comerțului ilegal și a prădătorilor naturali care amenință aceste reptile înarmate.
Carolina Pinzon, reprezentanta Gărzii de Coastă columbiene, a subliniat importanța continuării eforturilor de conservare.
Puii de broască țestoasă din Columbia sunt nu doar supraviețuitori excepționali, ci și componente vitale ale ecosistemului
Din păcate, multe specii de broaște țestoase se află în pericol de dispariție.
Țestoasele sunt vânate pentru diverse motive, cum ar fi carne, ouă sau pentru piața globală a animalelor de companie.
Mai mult, aceste reptile se confruntă și cu amenințările generate de schimbările climatice și de distrugerea habitatelor lor de către activitatea umană.