Instituțiile de protecția mediului s-au autosesizat, marți, 29.08, cu privire la incendiul izbucnit în parcul IOR. Nu s-au înregistrat valori anormale ale calității aerului, spun reprezentanții acestora, dar ei atrag atenția că incendiile sunt extrem de dăunătoare. Proprietarii, subliniază aceștia, sunt responsabili pentru incendii în fața legii.
Calitatea aerului, monitorizată pentru a evalua impactul celui mai recent incendiu
Autoritățile au testat calitatea aerului, atât pe perioada incendiului, cât și imediat după stingerea acestuia. Valorile înregistrate s-au încadrat în parametrii normali, transmit acestea, prin intermediul unui comunicat de presă.
„Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Agenția (ANPM) pentru Protecția Mediului București (APM) s-au autosesizat, ieri seara, în urma informațiilor apărute în spațiul public, cu privire la izbucnirea unui incendiu, pe o suprafață extinsă din parcul IOR, din sectorul 3, și au făcut o evaluare a calității aerului din imediata vecinătate a incendiului, unde se află stația fixă de monitorizare a calității aerului B2 – Titan, din cadrul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului. Concluzia: pe perioada incendiului și imediat după stingerea acestuia, nu au fost înregistrate concentrații ridicate ale poluanților monitorizați, valorile limită stabilite de legislație nefiind depășite,” se arată în comunicatul de presă.
Potrivit raportului de monitorizare a calității aerului, seara trecută, concentrațiile s-au încadrat în valorile normale înregistrate în această perioadă
Valorile cele mai ridicate s-au înregistrat la la stația B3- Mihai Bravu, stație de trafic. Acest lucru s-a datorat în principal volumului mare de trafic, specific acestei perioade a anului. Analiza extinsă a datelor de la această stație a indicat că valorile concentrațiilor de particule PM 10 au fost ușor crescute mult înainte de perioada producerii incendiului, și nu au avut variații deosebite pe perioada acestuia.
La ora 22 nu se înregistrau concentrații ridicate ale poluanților monitorizați, poluanții de interes în cazul unui astfel de eveniment fiind in primul rând particulele in suspensie PM10, apoi dioxidul de azot, dioxidul de sulf si monoxidul de carbon. Pe baza prognozei primite în regim de urgență de la la Administrația Națională de Meteorologie, specialiștii APM București au urmărit evoluția ulterioară a poluanților monitorizați și la alte stații din apropiere, pe direcția de deplasare a maselor de aer.
Toate valorile înregistrate pot fi observate în graficele următoare, generate de stația de monitorizare a calității aerului B2 – Titan.
Figura nr. 1 – Evoluția concentrațiilor pentru particule în suspensie PM10, pe perioada incendiului, la stația de monitorizare a calității aerului B-2 Titan
Figura nr. 2 – Evoluția concentrațiilor pentru particule în suspensie PM10, pe perioada incendiului, la stațiile de monitorizare a calității aerului aflate pe direcțiile deplasării maselor de aer
Proprietarii terenurilor, responsabili în fața legii pentru incendii
Arderile repetate au, însă, un efect negativ asupra sănătății aerului, oamenilor și a solului, adaugă reprezentanții instituțiilor abilitate. Mai mult, aceștia spun că proprietarii terenului trebuie să răspundă în fața legii pentru provocarea acestor incendii.
„În ultimii ani, au fost zeci de incendii, tăieri de arbori și nenumărate semnale publice, din partea locuitorilor din zonă, în privința stării dezastruoase în care a ajuns unul din cele mai cunoscute parcuri din București, în urma retrocedării unei suprafețe de 12 hectare din acest perimetru.
Conform Art. 96, alin. 3, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare, deţinătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligatia de a nu arde şi de a preveni arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase. Nerespectarea acestei obligații constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 de lei, la 15.000 de lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 de lei și până la 100.000 de lei, pentru persoane juridice.
În aceste condiții, proprietarii terenului trebuie să răspundă, conform legii, pentru incendiile repetate din această zonă! Legea nu se negociază, iar aplicarea ei nu poate fi amânată la nesfârșit, prin contestații!”, a subliniat Președintele ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru. Acesta a subliniat faptul că arderile necontrolate nu doar poluează aerul, ci afectează sănătatea umană și au un efect negativ asupra solului.