18.9 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Punctele alb-gălbui de pe căpșuni nu sunt semințe, așa cum ai fi crezut | Lucruri mai puțin cunoscute

Micile puncte alb-gălbui de pe căpșuni nu sunt semințe ale acestora, așa cum ai fi crezut.

Probabil că mănânci căpșuni și ți-au atras atenția micile puncte de pe acestea, însă căpșunile sunt pline de surprize, sau mai degrabă acoperite de ele, deoarece acele puncte alb-gălbui nu sunt, de fapt, semințe, conform IFL Science.

Acele „accesorii“ ale căpșunilor se numesc achene și sunt de fapt fructele plantei. Fiecare conține o singură sămânță în interior. Termenul „achene” se referă de fapt la fructe uscate simple. Ele sunt produse de multe specii diferite de plante cu flori, inclusiv quinoa, hrișcă și canabis.

Deci, dacă căpșuna nu este fructul plantei și nu este o boabă, atunci ce este?

Capsunile sunt fructe agregate din punct de vedere tehnic, din familia Rosaceae. În această categorie intră și zmeura și murele și toate aparțin aceleiași familii cu trandafirii.

Termenul „bob” este vag în sensul că orice fruct comestibil, cărnos, care conține semințe, poate fi denumit bob. Pentru a fi clasificat la boabe, fructul trebuie să conțină mai multe semințe și să fie alcătuit din:

  • coajă exterioară (exocarp);
  • un mijloc cărnos (mezocarp);
  • înveliș interior care deține semințele (endocarp);

Ce sunt, de fapt, căpșunile

Boabele sunt derivate dintr-un singur ovar al unei flori individuale și sunt formate din două grupuri distincte. Citricele aparțin grupului taxonomic hesperidium și sunt clasificate ca fructe de pădure modificate. De cealaltă parte, familia Cucurbitaceae (inclusiv tărtăcuțele, castraveții și pepenele verde) cuprinde grupul de fructe de pădure pepos.

Astfel, grepfrutul, limea și dovleacul sunt toate, din punct de vedere tehnic, fructe de pădure.

Căpșunile, spre deosebire de adevăratul grup de fructe de pădure, sunt de fapt țesutul receptacular umflat care ține pe suprafața sa fructul purtător de semințe. Spre deosebire de alte fructe, atunci când floarea de căpșun este polenizată, fructul nu se umflă. În schimb, țesutul receptacul se umflă, în timp ce fructul adevărat se separă în achene mici și uscate. Și din moment ce achenele conțin o singură sămânță, nici ele nu pot fi clasificate ca boabe.

spot_img
Latest news
știri