În perioada 15-17 septembrie, tinerii din România vor organiza ”Marșul pentru Oprirea Combustibililor Fosili”, ieșind în stradă și cerând oprirea imediată a exploatării acestor combustibili.
Această mișcare face parte dintr-un eveniment global, în care milioane de oameni din întreaga lume cer cu fermitate o tranziție rapidă și echitabilă către surse de energie mai sustenabile, pentru a soluționa problema schimbărilor climatice.
Organizatorii acestui marș susțin că acești combustibili fosili reprezintă cea mai mare cauză a schimbărilor climatice
În România, ”Marșul pentru Oprirea Combustibililor Fosili” va avea loc la București, vineri, 15 septembrie, începând cu ora 17:00, în Piața Victoriei.
Evenimentul va reuni cele mai importante organizații de mediu din țară, precum Greenpeace, Fridays for Future, WWF, Bankwatch, Reper21, Terra Mileniul III, Declic și altele.
Cu toate că temperaturile medii anuale în Europa au crescut cu aproximativ 2.2°C în ultimii cinci ani, comparativ cu valorile preindustriale, iar România nu este imună la consecințele acestor schimbări, Guvernul României a ezitat să adopte măsuri decisive pentru combaterea schimbărilor climatice.
Marșul reprezintă un apel la acțiune urgentă și este susținut de tinerii României și de alți cetățeni preocupați de mediul înconjurător
În acest context, absența unui cadru legislativ puternic, destinat reducției semnificative a emisiilor de gaze cu efect de seră, și promovarea investițiilor în proiecte noi de exploatare sau extindere a combustibililor fosili, a creat un risc considerabil pentru cetățenii și ecosistemele României.
Având în vedere că aproximativ 86% din emisiile globale de gaze cu efect de seră din ultimul deceniu sunt atribuite industriei combustibililor fosili, un număr crescut de activiști români au decis să se alăture Grevei Globale pentru Climă, un eveniment anual care are loc în luna septembrie, adunând în stradă elevi, studenți, profesori, părinți și alți cetățeni preocupați de viitorul planetei.
Tema centrală a mobilizării din acest an este eliminarea treptată a combustibililor fosili, un subiect care, în România, pare să fie abordat doar în planurile teoretice ale decidenților.