Schimbările climatice au crescut probabilitatea de ploi intense în Libia, potrivit unui studiu publicat de cercetătorii de la World Weather Attribution (WWA).
Acest fenomen a contribuit la ruperea a două baraje în Derna, soldată cu mii de vieți pierdute, conform raportului AFP.
Cu toate că influența exactă a încălzirii globale nu poate fi cu precizie cuantificată din cauza caracterului scurt și localizat al evenimentului și a lipsei de date observaționale, oamenii de știință subliniază că creșterea temperaturilor generale conduce la ploi mai abundente.
Mai mult, toate datele meteorologice regionale indică deja o tendință în această direcție.
Studiul arată că schimbările climatice au sporit probabilitatea acestor incidente de până la 50 de ori, cu o creștere de până la 50% a precipitațiilor în această perioadă.
Pe 10 septembrie, când furtuna Daniel a declanşat un potop în nord-estul Libiei, două baraje au cedat în apropiere de Derna, provocând un val de mărimea unui tsunami, provocând mii de morţi
În urmă cu două zile, Crucea Roșie a subliniat că inundațiile au avut un impact devastator asupra populației, provocând pagube semnificative în ceea ce privește viețile și proprietățile oamenilor.
Oamenii din aceste zone sunt expuși la riscul de sărăcie și lipsuri, iar necesitatea asistenței umanitare este urgentă.
Inundaţiile din Libia au făcut cel puţin 11.300 de morţi, spune ONU, dar bilanţul este contestat
Inundațiile devastatoare din orașul Derna, cauzate de furtuna Daniel, au provocat haos în estul Libiei.
Potrivit ONU, cel puțin 11.300 de persoane au murit, iar peste 10.000 sunt date dispărute, însă cifrele sunt controversate și ar putea crește.
Situația umanitară este disperată, cu lipsuri de apă potabilă și peste 55 de copii otrăviți cu apă contaminată.
Corpuri neînsuflețite au fost descoperite sub dărâmături, iar căutările sunt dificile din cauza noroiului care acoperă orașul.
Cu toate acestea, confuzia în privința bilanțurilor persistă, mai ales din cauza situației politice tumultoase din Libia.