4.8 C
București
vineri, 18 octombrie, 2024

Mircea Fechet: ”Există doar beneficii din acest Sistem Garanție-Returnare”

Ministrul Mediului a participat la conferința România Inteligentă

Ministrul Mircea Fechet a participat la conferința România Inteligentă, având ca temă implementarea Sistemului de Garanție Returnare pentru ambalaje.

România Inteligentă este o emisiune despre soluțiile inteligente de servicii publice

Emisiunea se axează pe digitalizarea în sectorul privat și în cel instituțional, dar și alternativele moderne și inovative pentru managementul traficului sau al deșeurilor.

Sunt abordate teme privind Inteligența Artificială și metode de reformare a relației cu cetățeanul/contribuabilul.

Acest sistem înseamnă niște investiții foarte mari care, pe de o parte, sunt făcute de marii producători de băuturi din România și pe de altă parte, ca orice altă investiție, înseamnă o întreagă economie orizontală dezvoltată, înseamnă locuri de muncă, înseamnă acces la tehnologie și așa mai departe. Există doar beneficii din acest sistem garanție returnare”, a punctat ministrul Mircea Fechet.

Au fost abordate subiecte precum:

  • Complexitatea sistemului – exemple din alte țări în care se aplică sistemul;
  • Drepturile consumatorilor în procesul de returnare;
  • Obligațiile producătorilor și comercianților;
  • Rolul reciclatorului final;
  • Rolul școlilor și instituțiilor educaționale în promovarea sustenabilității;
  • Reducerea deșeurilor și impactul asupra mediului;
  • Oportunități economice și inovare în gestionarea deșeurilor.

Mai sunt doar 44 de zile până la punerea în funcțiune a SGR, practic, până la colectarea primului pet, cel mai probabil, dacă ar fi să ghicesc care ar fi primul ambalaj din cele șapte miliarde pe an pe care încercăm să le colectăm, sper să fie un pet, pentru că plasticul este cea mai nocivă materie atunci când este gestionată necorespunzător”, a transmis Mircea Fechet.

Ministrul Mircea Fechet a participat, luni, la Luxemburg, la prima reuniune formală a Consiliului de Mediu. Evenimentul a fost organizat de către Preşedinţia spaniolă a Consiliului UE

În data de 16 octombrie, Mircea Fechet a participat la Consiliul de Mediu de la Luxemburg, unde a purtat discuții despre necesitatea de a combate poluarea cu plastic, dar și despre lansarea Sistemului Garanție-Returnare.

Ministrul Mediului a precizat că produsele din plastic prezintă cele mai mari provocări.

Prin urmare, trebuie identificate soluțiile eficiente, fie că este vorba de eliminarea, restricționarea sau înlocuirea acestora cu alternative mai prietenoase cu mediul și sănătatea oamenilor.

Pe lângă tema plasticului, ministrul Mediului a abordat și problemele legate de epurarea apelor uzate, standardele privind emisiile de CO2 de la vehiculele grele și a discutat despre pregătirile pentru Conferința COP 28 la Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, care se va desfășura la finalul acestui an.

spot_img
Latest news
știri