18.9 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

A fost lansată licitaţia pentru dezvoltarea sistemului naţional de monitorizare video a fondului forestier

Suma alocată este de 8.9 milioane de euro

Ministerul Mediului a lansat licitaţia pentru dezvoltarea sistemului naţional de monitorizare video a fondului forestier, scrie News.ro.

Continuă astfel implementarea proiectului derulat de minister – ”Capacitatea sporită de supraveghere, control şi monitorizarea pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat”, din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Scopul investiţiei vizează:

  • Monitorizarea obligaţiilor legale privind recoltarea lemnului;
  • Supravegherea stării de sănătate a pădurilor;
  • Regenerarea arboretelor parcurse cu tăieri;
  • Întocmirea unor hărţi de risc.

Inima sistemului va fi reprezentată de dezvoltarea unor algoritmi ghidaţi de inteligenţă artificială care vor analiza fiecare transport de lemn pentru a identifica dacă acesta este sau nu declarat în SUMAL şi dacă datele declarate în avizul de însoţire corespund realităţii. Sunt foarte optimist în ceea ce priveşte eficienţa acestui sistem informatic care va permite generarea de alerte, de rapoarte şi indicatori statistici pentru a dirija procesul de analiză de risc şi alocare a resurselor de control fizic în teren”, a transmis ministrul Mircea Fechet, potrivit sursei citate.

Instituția a mai precizat că beneficiarul direct al proiectului este MMAP împreună cu structurile subordonate (gărzi forestiere) care vor opera aceste sisteme integrate pentru:

Îmbunătăţirea managementului forestier;

Asigurarea unui lanţ clar de custodie a materialelor lemnoase puse deja pe piaţă;

Documentarea abaterilor de la normă şi urmărirea remedierii, inclusiv prin utilizarea datelor obţinute din Inventarul Forestier Naţional.

spot_img
Latest news
știri