7 C
București
sâmbătă, 21 decembrie, 2024

Decontări frauduloase în Gorj: Peste 3 milioane de euro au fost pierdute din Fondul de Mediu

Deșeurile erau listate ca fiind colectate şi reciclate, deşi în realitate nu erau

Procurorii din Gorj au stabilit că un prejudiciu de aproape trei milioane de euro a fost produs Fondului de Mediu prin decontarea taxei de mediu pentru deşeuri care apăreau colectate şi reciclate, deşi în realitate nu erau.

Mai multe persoane din Gorj au fost reţinute

Potrivit News.ro, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au anunţat, joi, printr-un comunicat de presă, că patru persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, într-un dosar penal în care se fac cercetări pentru înşelăciune în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

În acest dosar au fost făcute 34 de percheziţii în Gorj şi alte patru judeţe, precum şi în Bucureşti, fiind ridicate documente extracontabile, unităţi de calcul şi telefoane mobile.

Frauda ecologică a fost desfășurată pe o perioadă de 3 ani

În urma investigațiilor desfășurate, procurorii au concluzionat că, în intervalul aprilie 2021 – aprilie 2023, o firmă cu sediul în orașul Rovinari, județul Gorj, a desfășurat operațiuni de colectare, transport și reciclare a deșeurilor electrice, electronice și electrocasnice, conform prevederilor O.U.G. nr. 5/2015.

Conform constatărilor, societatea a falsificat 3.478 de borderouri de achiziție, pe baza cărora au fost emise ulterior 77 de facturi fiscale pentru servicii de colectare și tratare a deșeurilor menționate.

O parte semnificativă din aceste achiziții, reprezentând un volum de 3.650 de tone de deșeuri, nu au avut loc în realitate, conform precizărilor făcute de către anchetatori

A fost estimat un prejudiciu in cuantum de aproximativ 14.6 milioane lei (peste 2.9 milioane euro), constând în taxa de mediu de 4 lei/kg, achitată pentru deşeuri electrice, electronice şi electrocasnice, care în realitate nu au fost colectate şi reciclate. Urmărirea penală în cauză este complexă, fiind cercetate până în prezent 27 de persoane fizice şi 2 persoane juridice (societăţi comerciale) şi continuă, pentru stabilirea adevărului pe bază de probe, în vederea tragerii la răspundere a persoanelor vinovate”, a mai transmis sursa citată.

spot_img
Latest news
știri