Fondul Mondial pentru Natură (WWF România) a atenționat asupra faptului că schimbările climatice afectează întreaga planetă – de la poli la Ecuator și de la munți la oceane.
”Oamenii și natura simt deja efectele. O soluție naturală de adaptare la efectele schimbărilor climatice este refacerea zonelor umede degradate prin reconectarea râurilor la fostele lor lunci”, se arată în comunicatul publicat pe pagina de Facebook a organizației WWF România.
După astfel de reconectări, comunitățile locale pot avea:
- Hrană (pentru că zonele inundabile, foarte fertile, sunt compatibile cu pescuitul, acvacultura și agricultura sustenabile);
- Apă mai curată (zonele umede rețin anumite substanțe din râuri);
- Un risc de inundații mai redus pentru localitățile din aval (prin funcția luncilor de absorbție al apei la viituri);
- Un risc mai mic de secetă și aridizare (prin păstrarea apei mai îndelung în zonă și inclusiv prin regenerarea rezervelor de apă din acvifere și sol).
Fondul Mondial pentru Natură a inițiat și implementat proiecte care au reconstruit mii de hectare în lunca și în Delta Dunării
”Noi, WWF – Fondul Mondial pentru Natură, suntem principalul promotor în România al „reconstrucției ecologice” a zonelor umede degradate. Am inițiat și implementat proiecte care au reconstruit mii de hectare în lunca și în Delta Dunării. Și vom continua să o facem”, au transmis membrii Fondului Mondial pentru Natură.
În ultimii ani, organizația s-a implicat activ implicat în procesul de elaborare a politicilor și luare a deciziilor, printr-o analiză amănunțită, oferind soluții clare pe subiecte importante precum:
- Decarbonizarea mixului energetic național;
- Hidroenergie;
- Biomasă forestieră;
- Hidrogen;
- Eficiență energetică.
WWf România a folosit toate oportunitățile relevante de politică națională, cum ar fi Legea Decarbonizării, Strategia Națională de Adaptare la Schimbările Climatice, Strategia Națională a Hidrogenului, Strategia Națională pe Termen Lung pentru Reducerea Emisiilor, Planul Național de Climă și Energie (PNIESC), Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR) sau capitolul RePOWER.