România se află pe locul al patrulea în lume într-un clasament al țărilor în care emisiile de dioxid de carbon (CO2) au scăzut, în timp ce Produsul Intern Brut (PIB) a crescut. Primele trei locuri din clasament sunt ocupate de Danemarca, Marea Britanie și Finlanda, conform unui articol publicat de The Breakthrough Institute, care citează date aferente perioadei 2005-2019.
Cu o scădere de 45.2% a emisiilor de carbon și o creștere a PIB-ului de 16.8%, Danemarca ocupă primul loc în clasament, fiind urmată de Marea Britanie (cu -37% emisii de CO2 și 21% creștere a PIB-ului) și Finlanda (cu -36% emisii și o creștere de 8% a PIB-ului).
România se poziționează pe locul al patrulea și este întrecută la creșterea Produsului Intern Brut, pe continent, numai de către Irlanda (cu o creștere de 89.1%), care ocupă locul al zecelea în topul realizat de The Breakthrough Institute, cu o scădere a emisiilor de CO2 de 24%.
Datele colectate pentru perioada 2005-2019 plasează țara noastră deasupra Spaniei, Croației, Portugaliei și Suediei. În comparație, Jamaica ocupă locul al cincilea, cu o scădere a emisiilor de carbon de 30.6% și o creștere a PIB-ului de 2.7%, în timp ce Statele Unite ale Americii a ajuns la un randament de -14.2% în ceea ce privește scăderea emisiilor de CO2.
La capătul opus, Polonia ocupă ultimul loc din clasament, cu o scădere a emisiilor de CO2 de doar 1%, fiind întrecută de națiuni ca El Salvador, Cipru sau Jamaica.
Eliberarea de dioxid de carbon în atmosferă, prin arderea de combustibili fosili, reprezintă, conform Wikipedia, principala acțiune care accentuează fenomenul de încălzire globală. În ultimii 30 de ani, revoluția industrială la nivel internațional a determinat o creștere considerabilă a nivelului de CO2 eliberat în atmosferă. Și arderea de combustibili fosili pentru transporturi, încălzire, climatizare și producerea curentului electric în termocentrale au dus la o creștere a cantității de CO2 produsă de umanitate.
Mai mult decât atât, accentuarea din ultimii 30 de ani a fost și este în continuare agravată și de defrișările masive din numeroase zone de pe planetă.