Meta, compania-mamă a rețelelor sociale Facebook și Instagram, a decis să blocheze accesul adolescenților la postări cu conținut sensibil.
Compania a anunțat că va ascunde postările care abordează subiecte care le pot da idei periculoase, relatează News.ro, citat de G4 Media.
Noi reguli implementate de Meta: vor fi blocate informațiile despre autoflagelare, violență grafică și tulburări de alimentație, în urma criticilor legate de impactul negativ al rețelelor sociale asupra tinerilor
Postările legate de astfel de subiecte nu vor mai apărea în fluxul de știri al adolescenților, fiind ascunse pentru a preveni expunerea la idei periculoase.
Compania a consultat experți în dezvoltarea adolescenților pentru a decide ce tipuri de conținut să blocheze.
Adolescenţii care folosesc deja Instagram sau Facebook vor fi trecuţi automat la cel mai restrictiv set de setări disponibile pentru cele două reţele
Utilizatorii existenți vor fi automat setați la cele mai restrictive opțiuni de confidențialitate, limitând contactul cu alți utilizatori și ascunzând automat comentariile deranjante.
Aceste măsuri reprezintă unele dintre cele mai stricte inițiative luate de Meta, mai scrie sursa citată.
Deciziile vizează pentru protejarea adolescenților și intervin în contextul criticilor la adresa companiei.
În trecut, Meta s-a confruntat cu mai multe procese care au acuzat compania că a urmărit în mod special să atragă copii sub 13 ani.
Mai mult, gigantul nu ar fi fost transparent cu privire la modul în care gestionează conturile minorilor.
YouTube restricţionează recomandările de videoclipuri care ar putea dăuna psihicului adolescenţilor
La începutului lunii noiembrie 2023, YouTube a anunțat restricționarea recomandărilor repetate de videoclipuri ce pot afecta sănătatea mintală a adolescenților.
În contextul criticilor privind influența negativă a platformelor digitale asupra tinerilor, YouTube a transmis că va limita sugestiile repetate ale videoclipurilor ce promovează idealuri corporale nesănătoase.
Această măsură a fost implementată mai întâi în SUA și apoi în alte țări, în 2023.
Decizia vine în urma acuzațiilor aduse și altor platforme precum Meta și TikTok, care sunt în centrul unor procese legate de impactul lor asupra sănătății mintale și fizice a tinerilor.