Plasticul, prezent în foarte multe produse pe care le folosim zilnic, ascunde pericole grave, mai ales în ceea ce privește utilizarea substanțelor chimice, precum bisfenolul (BPA).
Adevărul.ro scrie că, deși în trecut BPA era larg răspândit, acum este considerat extrem de nociv și ar trebui evitat cu orice preț.
Această substanță a fost anterior utilizată în diverse produse, inclusiv în fabricarea biberoanelor.
Totuși, după descoperirea legăturii sale cu probleme de sănătate, precum tulburări hormonale, dificultăți de reproducere și riscuri crescute de cancer, BPA a fost interzis în mai multe țări.
În 2018, Comisia Europeană a impus reglementări stricte privind utilizarea BPA în materialele destinate contactului cu alimentele, în încercarea de a minimiza riscurile asociate
Cu toate aceste avertismente referitoare la sănătate, mulți oameni continuă să folosească produse ce conțin BPA, fără a conștientiza potențialele efecte dăunătoare, avertizează medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.
Specialistul recomandă evitarea materialelor plastice din policarbonat (cod de reciclare 7 pe ambalaj) și limitarea manipulării prelungite, subliniind importanța spălării frecvente a mâinilor pentru a reduce expunerea la BPA.
Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie atrage atenția asupra pericolului prezent în diverse produse, inclusiv în hârtia termică folosită la casele de marcat, care conține BPA
Popovici recomandă ”evitarea pe cât posibil a manipulării prin contact prelungit”, dar și spălarea frecventă a mâinilor.
Medicul avertizează asupra riscurilor asociate cu utilizarea policarbonatului și policlorurii de vinil și subliniază că reîncălzirea alimentelor sau băuturilor în recipiente de plastic este total contraindicată.
Înlocuirea recipientelor de plastic cu cele din sticlă sau oțel este o recomandare practică pentru a reduce expunerea la aceste substanțe nocive.