Agriculturaecologica.ro a anunțat că se lansează „Registrul produselor și producătorilor agricoli înregistrați in agricultură ecologică”. Acțiunea are în vedere promovarea independentă a fermierilor ecologici români și a produselor acestora. În acest sens au fost înreigstrate toate certificatele ecologice ale producătorilor certificați în 2023.
Cei care doresc să afle de unde pot cumpăra produse ecologice o pot face foarte ușor. Nu trebuie decât să acceseze Harta Produselor Ecologice. Aceasta include toți producătorii ecologici de fructe, legume, lapte (crescători de vaci și oi în sistem ecologic), ouă, miere ecologică și cereale.
Inițiativa vine și cu o invitație pentru producătorii ecologici din România. Aceștia se pot alătura unui grup de WhatsApp dedicat, unde își pot împărtăși experiența, oportunitățile, dar și problemele cu care se confruntă.
Agriculturaecologica.ro face precizarea că „din cauza limitărilor bugetare, finanțarea agriculturii ecologice în PAC 2023-2027 a rămas la același nivel ca în 2014, acoperind doar parțial pierderile de venit și costurile suplimentare suportate de agricultorii ecologici“
„Astfel, potrivit calculelor oficiale, cultivatorilor de legume și fructe ecologice le este acoperit doar un procent de 55%, respectiv 45% din pierderile care vin odată cu respectarea angajamentelor de practicare a agriculturii ecologice. În aceste condiții, obiectivul UE de a atinge procentul de 25% agricultură ecologică până în 2030 este în dezacord cu deciziile privind finanțarea“, mai precizează agriculturaecologica.ro.
Registrul produselor și producătorilor agricoli înregistrați in agricultură ecologică – Situația agriculturii ecologice în România
În prezent, agricultura ecologică în România se practică doar pe 3,5% din suprafața agricolă. Nu există nici-o țintă asumată la nivel de țară pentru creșterea acestui procent. Dimpotrivă, așteptările sunt ca acest procent să se mențină cel puțin până în 2027. La nivelul UE, potrivt statisticilor oficiale, doar nouă țări din 27 practică agricultura ecologică. Aceasta se face pe mai puțin de 5% din suprafața agricolă a țării, media fiind de 9,07%. Țările cu cel mai mare procent de agricultură ecologică sunt: Austria – 25,3%, Suedia – 20,3% și Estonia – 22,4%.
Un alt obiectiv al inițiativei este să sprijine fermierii care doresc să se înscrie în agricultură ecologică. Aceștia trebuie ajutați să înțeleagă mai bine care sunt condițiile impuse de angajamentul ecologic. De asemenea, trebuie să vadă alternativele pentru protecția plantelor și fertilizare și care sunt opțiunile pentru comercializarea produselor. Procedura de înscriere este descrisă pe site într-un nou ghid, altul decât cel oficial, adaptat la realitățile zilei.
Situația agriculturii ecologice din România
- Cele mai întâlnite culturi cultivate în sistem ecologic sunt: pășunile, plantele de nutreț, livezile de pruni și meri, grâul, porumbul, mierea și nucile.
- Jumătate din fermierii ecologici se regăsesc în 10 județe din nord-vestul țării. Sălaj, Satu Mare, Harghia și Cluj sunt în topul județelor cu cei mai mulți producători ecologici.
- Peste 95% dintre crescătorii de animale în sistem ecologic sunt din partea de nord-vest a țării. Acest lucru se datorează faptului că există procesatori ecologici în zonă.
Fermierii ecologici din cadrul registrului, dar nu numai, pot avea acces și la procesatorii, distribuitorii și exportatorii de produse agricole ecologice.
Intenția realizării acestui registru nu este nouă. Ionuț Părăușanu, fermier ecologic, a avut inițiativa de a realiza acest registru după ce, în urma solicitărilor oficiale către Ministerul Agriculturii acum 2 ani, instituția a tratat dorința agricultorilor cu superficialitate și a creat aplicația CPAC, în care sunt înscriși doar 55 de fermieri ecologici.