4.3 C
București
marți, 24 decembrie, 2024

Scade dramatic speranța medie de viață a britanicilor

Scoția este considerată cea mai puțin longevivă regiune din Europa de Vest

Speranța medie de viață a populației britanice înregistrează o scădere dramatică, transmite Profit.ro.

Impactul pandemiei a afectat toate țările europene în ultimii ani, dar în Marea Britanie, experții sunt îngrijorați de tendința descendentă

Avertismentele provin în special de la discrepanțele economice semnificative, conform informațiilor prezentate de El Mundo și citate de Rador Radio România.

Pentru un băiat născut între 2020 și 2022 în Insulele Britanice, speranța de viață este de 78.6 ani (comparativ cu 81.8 ani în Spania), iar pentru o fată este de 82.6 ani (în timp ce în Spania este de 87 ani).

Diferențele semnificative dintre regiunile Londrei și nordul Angliei sunt notabile, cu accent pe situația precară din Scoția, considerată cea mai puțin longevivă regiune din Europa de Vest, având Glasgow ca un punct critic.

Majoritatea britanicilor recunosc că Sistemul Național de Sănătate (NHS) este principala lor sursă de mândrie, dar 80% spun că lipsa resurselor și a personalului provoacă daune grave.

Speranța medie de viață era în scădere și înainte de pandemie

Este important de menționat că speranța medie de viață era în scădere și înainte de pandemie, în special în zonele din nordul Angliei afectate de reconversia industrială și abandon economic de-a lungul anilor.

Un studiu publicat în The Lancet a evidențiat o discrepanță de până la 27 de ani în speranța de viață între un bărbat născut în cartierul bogat Chelsea și un altul născut în Blackpool, mai transmite sursa citată.

În Glasgow, cartierul Calton a devenit zona cu cea mai mică speranță de viață din Europa (54 de ani), în mijlocul unei panorame dramatice a drogurilor, criminalității, șomajului și depresiei

Experții au inventat termenul de „efect Glasgow” pentru a încerca să explice excesul de mortalitate, care datează de la dezindustrializarea anilor 1970, prin poluare, calitatea proastă a locuințelor publice, buzunarele golite de sărăcie și mobilitatea precară socială din cel de-al doilea oraș al Scoției, potrivit El Mundo, citat de Rador Radio România.

spot_img
Latest news
știri