20 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

NASA investește într-un aparat de zbor pentru a explora planeta Marte

Noua aeronavă va căuta apă și metan și va studia sursa câmpului magnetic

Într-o nouă încercare de a explora planeta Marte, NASA inițiază un proiect ambițios pentru a dezvolta o aeronavă mai mare și mai performantă decât Ingenuity.

Aeronava poartă numele de MAGGIE (Mars Aerial and Ground Intelligent Explorer).

Cu peste 70 de zboruri deja realizate, depășind cu mult așteptările inițiale, Ingenuity a dovedit că explorarea aeriană a Marte este fezabilă.

Avionul solar ar putea zbura maxim 170 km după o încărcare completă și ar putea fi capabil să se ridice la 1.000 de metri deasupra solului marțian

Planurile pentru MAGGIE includ capacitatea de a zbura la înălțimi mai mari și de a acoperi întreaga suprafață a planetei pentru misiuni științifice variate.

Finanțarea a început, iar MAGGIE ar putea face istorie pe Marte, aducând o nouă eră de explorare planetară.

Acest nou avion ar putea desfășura trei tipuri de misiuni științifice pe Marte:

  • Căutarea apei;
  • Înțelegerea sursei câmpului magnetic slab al Planetei Roșii;
  • Căutarea de semnale legate de prezența metanului.

Un mare avantaj al noului avion gigantic și cu mare autonomie ar fi faptul că, cel puțin în teorie, ar putea fi cartografiată cu astfel de aeronave întreaga suprafață a planetei Marte

Una dintre estimări ar fi că un astfel de avion ar putea străbate peste 16.000 km într-un an marțian (adică doi ani pământești).

Proiectul este încă la început, fiind în faza de concept. În plus, nu este sigur că va fi dezvoltat până la capăt, dacă nu va fi considerat fezabil.

spot_img
Latest news
știri