Un nou studiu efectuat asupra unor probe de sânge congelate a scos la iveală o sumedenie de proteine care ar putea prezice mai multe forme de demenţă înainte ca boala să fie diagnosticată, au anunţat cercetători din Marea Britanie şi China, relatează Reuters, citat de Ziarul Profit.
Rezultatele noului studiu vor fi folosite pentru dezvoltarea de noi tratamente
Studiul, publicat în revista Nature Aging, face parte din cercetările în curs de desfăşurare ale mai multor echipe pentru a identifica pacienţii cu risc de demenţă cu ajutorul unui simplu test de sânge.
Foarte mulţi oameni de ştiinţă au transmis că este vorba despre un progres care ar putea accelera dezvoltarea de noi tratamente.
În prezent, scanările cerebrale au capacitatea de a detecta nivele anormale ale unei proteine denumite beta-amiloid cu mulți ani înainte de apariția demenței Alzheimer.
Cu toate acestea, astfel de teste sunt costisitoare și, adesea, nu sunt acoperite de asigurări
Într-un studiu recent, cercetătorii de la Universitatea din Warwick și de la Universitatea Fudan au analizat 52.645 de mostre de sânge din Biobank, un depozit de cercetare din Marea Britanie.
Acestea au fost colectate între 2006 și 2010 și provin de la persoane care nu manifestau semne de demență la momentul recoltării.
Din aceste mostre, 1.417 de persoane au dezvoltat ulterior afecțiuni precum boala Alzheimer, demența vasculară sau demența de altă natură.
Cercetătorii au examinat semnăturile proteice comune în cazurile acestor persoane și au identificat 1.463 de proteine asociate cu demența.
După, le-au clasificat în funcție de capacitatea lor de a prezice probabilitatea de dezvoltare a demenței.
Astfel, s-a constatat că persoanele cu nivele mai ridicate ale unor proteine specifice în sânge aveau un risc semnificativ mai mare de a dezvolta boala Alzheimer.