Meteorologii avertizează că este risc mare, de gradul patru din cinci, de producere de avalanşe în munţii Făgăraş, Parâng, Şureanu, Ţarcu şi Godeanu, potrivit Buletinului nivometeorologic, informează Agerpres, citat de G4 Media.
În munţii Făgăraş, Ţarcu şi Godeanu este risc mare de avalanșe, de gradul patru din cinci, atât la peste 1.800 de metri altitudine, cât şi sub această înălţime
Conform sursei citate, cel mai mare strat de zăpadă la o staţie meteo este de 161 cm la Bâlea Lac.
Este vorba despre o zonă situată la peste 2.000 de metri altitudine în munţii Făgăraş, unde este risc mare de avalanşe.
Care a fost cel mai grav accident de avalanşă din România
Ninsorile abundente căzute in intervalul 15-17 aprilie 1977 s-au produs în condiţiile unor temperaturi nu foarte scăzute (la Vf Omu s-au înregistrat valori de -7/-6 gr.C), dar au fost însoţite de vânt foarte puternic (din date şi din hărţile făcute în acea perioadă).
S-a format astfel o structură de placă peste crustele existente, caracterizată printr-o rezistenţă extrem de scăzută.
Din mărturiile martorilor oculari, în cele două zile anterioare producerii avalanşei nu s-a putut ieşi din cabană din cauza vremii nefavorabile
În data de 17 aprilie mai ningea slab la Bâlea-Lac, vizibilitatea era bună, dar persista vântul puternic care accentua senzaţia de frig. Avalanşa a avut loc până în orele prânzului, pe un versant cu expoziţie nordică şi panta mai mare de 450.
Din cauza schiorilor, s-a produs o fisură în placa de la suprafaţă, care a alunecat peste stratul îngheţat de dedesubt şi a declanşat avalanşa, ce a antrenat şi o parte din stratul vechi.