După eșecul încercării inițiale de aselenizare a unei companii private americane în luna precedentă, o altă societate se angajează acum într-o nouă misiune către Lună, scrie Agerpres.
Misiunea, cunoscută sub denumirea de IM-1, implică trimiterea unei sonde de aselenizare cu o înălțime de peste patru metri pe Lună, dezvoltată de compania texană Intuitive Machines, înființată în 2013.
Dispozitivul urmează să fie lansat cu ajutorul unei rachete Falcon 9 de la compania SpaceX, de la Centrul Spațial Kennedy, conform declarațiilor agenției spațiale americane NASA
Aceasta reprezintă prima încercare de aselenizare a companiei Intuitive Machines, dar a doua în cadrul noului program NASA, care a atribuit companiilor private sarcina de a transporta echipamente științifice pe Lună, în vederea pregătirii pentru revenirea astronauților pe satelitul natural al Pământului.
În luna ianuarie, compania Astrobotic nu a reușit să ajungă pe Lună din cauza unei scurgeri de combustibil, iar sonda sa de aselenizare a fost distrusă în mod intenționat în timpul zborului.
Dacă totul decurge conform planului, sonda va ajunge pe Lună săptămâna viitoare, pe 22 februarie
Locul de aselenizare ales este un crater situat în apropiere de polul sudic al Lunii, încă puţin explorat.
Cele şase instrumente ale NASA aflate la bord ar trebui să permită studierea acestui mediu particular.
Polul sudic al Lunii este important pentru NASA, deoarece acesta este locul în care agenţia spaţială americană intenţionează să plaseze astronauţii, în cadrul misiunilor Artemis.
Motivul: acolo este apă sub formă de gheaţă, care ar putea fi exploatată. Pe lângă Intuitive Machines şi Astrobotic, o a treia companie americană, Firefly Aerospace, urmează să efectueze o tentativă similară, în 2024.