16.1 C
București
luni, 23 septembrie, 2024

Focar de infecție. Cotele de poluare în râul Pasărea, depășite cu 600%

Poluarea din râul Pasărea a atins cote alarmante.

Râul Pasărea a devenit un adevărat focar de infecție. Reprezentanții Apelor Române au efectuat mai multe analize și au constatat depășiri ale cotelor de poluare cu până la 600%, scrie News București.

Rportul de analiză a fost trimis către administrația publică a comunei Tunari. În plus, în buletinul de analiză sunt stipulați doar 9 din cei 40 de parametrii necesari pentru un tablou complet asupra impactului pe care poluare îl are asupra sănătății umane.

Poluare vine, cel mai probabil de la apele infestate deversate într-un afluent al râului Pasărea. Acestea nu respectă normele privind condițiile de evacuare a apelor uzate în rețelel de canalizare și stațiile de epurare.

Poluare în râul Pasărea. Locuitorii sunt exasperați

Locuitorii din Tunari au protestat în mai multe rânduri. Cel mai recent, acum 2 săptămâni, și-au manifestat indignarea față de deversările ilegale de la stația de epurare. Se pare că aceasta funcționează ilegal.

„Staţia de epurare din Otopeni pare că e un cămin de vizitare, prin care doar trec apele infestate. Nu știu ce reține, poate doar hârtia igienică”, a zis profesorul universitar Mircea Vintilescu, doctor în Monitoring integrat de mediu și decan al Asociației Profeșioniștilor în Protecția Mediului Înconjurător.

Reprezentanții Apelor Române au făcut măsurătorile la o zi după protesteul locuitorilor, pe 22 februarie 2024. Rezultatele arată depășiri exagerat e mari ale reglementărilor în vigoare privind protecția mediului.

„Situația e gravă, buletinul de analize este dezastruos. Acolo trebuie să se respecte la maximum normele, cu amendamentul că stația nu deversează într-un curs natural, ci într-un canal de desecare care se află în coada Văii Pasărea. Acolo, regulile sunt mult mai stricte, din cauză că vorbim despre poluarea accentuată a cuvetei lacului și a lacului în care se varsă acest canal. S-a format deja o saltea de depuneri, de sedimente. Este foarte toxică”, a zis pentru Buletin de București profesorul universitar Mircea Vintilescu.

spot_img
Latest news
știri