7 C
București
sâmbătă, 21 decembrie, 2024

Proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doicești, mai ieftin în România decât în SUA

Proiectul ar putea genera peste 2.000 de locuri noi de muncă

Potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doicești este estimat să fie cu 20-30% mai accesibil în România decât un proiect similar din Utah, Statele Unite.

În noiembrie 2023, în ciuda eforturilor semnificative depuse de Asociația Municipală a Sistemelor de Producere a Energiei din Utah (UAMPS) și NuScale Power Corporation (NuScale), pare puțin probabil ca proiectul să primească suficient sprijin pentru a continua implementarea.

Prin urmare, ambele părți au convenit că renunțarea la proiect este cea mai înțeleaptă decizie, având în vedere și costurile investiției, scrie Adevărul.

În România, directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, a precizat că în materie de structură de finanţare se va merge pe nişte structuri de finanţare clasice, respectiv parte equity şi parte de împrumuturi, care sunt în concordanţă cu consensul OCDE.

În ceea ce priveşte amplasamentul proiectului, directorul general al Nuclearelectrica a afirmat că au fost evaluate mai multe amplasamente începând din 2020, iar Doiceşti este candidat preferenţial

Luni a avut loc la Doiceşti evenimentul ”Energie pentru generaţia următoare”, organizat de Ministerul Energiei, în parteneriat cu Societatea Naţională Nuclearelectrica şi compania RoPower Nuclear.

Vizita pe amplasamentul viitoarei centrale SMR de la Doiceşti a avut loc în perioada de tranziţie a proiectului dintre cele două etape FEED (Front End Engineering and Design).

Durata de viaţă a noii centrale SMR din România este de peste 60 de ani

Proiectul este aşteptat să genereze peste 2.000 de locuri noi de muncă în perioada de construcţie şi peste 230 de locuri de muncă permanente pentru operarea centralei, plus alte mii de locuri de muncă în industriile conexe.

Durata de viaţă a noii centrale SMR de la Doiceşti este de peste 60 de ani, de la punerea în funcţiune planificată pentru finalul actualului deceniu.

spot_img
Latest news
știri