-0.1 C
București
duminică, 24 noiembrie, 2024

2 aprilie- Ziua Mondială a Conștientizării Autismului. Guvernul României: ”A fi diferit nu trebuie să reprezinte o culpă sau un motiv de discriminare”

În această seară, Palatul Victoria va fi iluminat în albastru

Ziua Mondială a Conștientizării Autismului, marcată în 2 aprilie, își propune să promoveze înțelegerea și acceptarea persoanelor cu tulburări din spectrul autismului (TSA).

Această zi aduce în atenție necesitatea sprijinului și incluziunii acestor persoane în societate.

Autismul este un sindrom comportamental caracterizat prin dificultăţi în comunicare şi limbaj şi este întâlnit în toate tipurile de familii, indiferent de statut, mediu, rasă, etnie, nivel intelectual, etc.

Autismul este o tulburare neurodevelopmentală caracterizată prin dificultăți în comunicare, interacțiune socială și comportamente repetitive

Deși fiecare persoană afectată este unică, sprijinul și înțelegerea din partea comunității pot contribui semnificativ la îmbunătățirea calității vieții acestora.

Astfel, Ziua Mondială a Conștientizării Autismului reprezintă un moment important pentru educație, sensibilizare și promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu TSA.

Astăzi se împlinesc 17 ani de la prima celebrare a Zilei Internaţionale de Conştientizare a  Autismului

Este deja tradiție recunoașterea unei realități sensibile pentru orice comunitate și manifestarea susținerii față de persoanele care suferă de autism din partea statelor, instituțiilor și oamenilor obișnuiți”, se arată în comunicatul publicat de Guvernul României.

Guvernul se alătură campaniei internaţionale „Light It Up Blue„, prin iluminarea Palatului Victoria în albastru, în această seară, pentru a marca Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului.

Guvernul României: ”În acest moment, autismul, ne privește pe toți. Trăim lângă acești oameni sau lângă cei din familia lor și avem cel puțin datoria morală de a-i ajuta să se integreze și să-și păstreze speranța”

Persoanele cu autism sunt doar diferite, iar a fi diferit nu trebuie să reprezinte o culpă sau un motiv de discriminare. Fiecare ființă umană are valoare. A o remarca și a-i crea condițiile să se dezvolte este, înainte de toate, uman, dar și un semn de sănătate și inteligență socială. De aceea, salutăm eforturile asociațiilor de profil și voluntarilor din cadrul acestora, care participă la redarea speranței celor care suferă de autism și familiilor lor. Salutăm responsabilitatea socială, conștiința”, au adăugat reprezentanții Guvernului României.

În prezent, în întreaga lume, sunt peste 70 de milioane de oameni cu autism.

Mai mult, 1 din 160 de copii are o tulburare din spectrul autismului (TSU), iar, în România, sunt declarate oficial aproximativ 8000 de persoane cu un astfel de diagnostic

spot_img
Latest news
știri