5 C
București
duminică, 17 noiembrie, 2024

Microplasticele ajung în celulită

Celulita este, de fapt, o „amestecătură de compuși toxici cu grăsime“.

Microplasticele și nanoplasticele străbat fiecare colț al corpului uman. Simina Ștefan de la catedra de Mediu a Facultății de Inginerie Chimică și Biotehnologii spune că acestea se pot acumula în celulită, conform Știrile PROTV.

Acest lucru se întâmplă inclusiv când mergem în natură. Deși avem impresia că mediul este unul neatins de om, realitatea e că multe articole din plastic sunt deja aruncate acolo. Cu timpul, ele se descompun în particule de microplastic și nanoplastic. Atunci când facem o plimbare în pădure, de exemplu, inhalăm particulele care, apoi, ajung inclusiv în celulită.

„Intrat în celule, un microplastic nu este recunoscut de celulă. Celula neștiind ce să facă cu acel microplastic, îl evacuează și ajunge în țesturile adipoase pt că e lipolitic. Adică el aderă în special la compușii grași și se depune în țesuturile adipoase. Așa zisa celulită de fapt nu e o grăsime, e o amestecătură de compuși toxici cu grăsime. De fapt, este o inflamație a țesutului adipos cu mulți compuși toxici”, a spus prof. dr. ing. Simina Ștefan.

Specialista a explicat că, practic, microplasticele ne invadează corpul din aproape tot ceea ce consumăm. Chiar și când bem apă și desfacem dopul, mici particule de microplastic ajung să fie ingerate o dată cu lichidul.

Sursă – Unsplash

Microplasticele sunt depozitate în celulită

„Tot ce înseamnă materiale palstice, au o capacite de a se degrada sub acțiunea mecanică. Ai o sticlă de apa, păi cu o simplă frecare se desprind microplastice. Trebuie să știm că ajung pâna la 400.000 de microplastice într-un an, să le ingerăm, fie să le depozităm în diverse țesuturi”, a mai zis Simina Ștefan.

Chiar și ambalajele biodegradabile produc, din păcate, particule minuscule de plastic. Deși se degradează, ele produc și microplastic. Acesta rămâne în mediu și e inhalat sau ingerat apoi de oameni.

„Acesta prespune fragmentarea acestor material plastice în microplastice într-un timp foarte scurt. Aceasta e o altă sursă foarte importantă de microplastice. Chiar dacă se introduc acele molecule de oxigen, care favorizeză biodegradarea, totuși se vor fractura acele macro-molecule în microplastice, le găsim în mediu, le putem respira”, a mai punctat specialista.

spot_img
Latest news
știri