2.4 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

WWF România: ”Azi e ziua lor, Ziua Mondială a Albinelor. Ele ne asigură hrana și ne ajută să ne menținem sănătatea”

Ziua mondială a albinelor este marcată anual, la data de 20 mai. Scopul acestei zile este de a evidenţia importanţa albinelor pentru umanitate şi de a atrage atenţia asupra necesităţii protejării acestora, dar şi a altor polenizatoare.

Această zi a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în anul 2017, la propunerea Asociaţiei Apicultorilor din Republica Slovenia, potrivit www.worldbeeday.org şi www.blog.mybees.ro, iar data aleasă reprezintă ziua de naştere a lui Anton Jana (20 mai 1734 – 13 sept. 1773) considerat un pionier şi un expert important al apiculturii moderne, arată Agerpres.

Cu prilejul proclamării, directorul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Carla Mucavi, sublinia: ”Albinele joacă un rol crucial în creşterea randamentului culturilor şi promovarea siguranţei alimentare şi a alimentaţiei. Fără ele, am putea pierde o varietate de produse alimentare, precum cartofi, piper, cafea, dovleci, morcovi, mere, migdale, roşii …Pe scurt, fără albine, FAO nu poate realiza o lume fără foame. Ziua mondială a albinelor recunoaşte importanţa acestor mici ajutoare şi va creşte gradul de conştientizare a necesităţii protejării.

#BeeActive: Mobilizarea cetățenilor pentru conservarea albinelor și a altor insecte polenizatoare din România

Trei sferturi din producția globală de alimente depinde, cel puțin parțial, de polenizatori. De la mere, caise, vinete, morcovi, pepeni și până la avocado sau sparanghel. Iar albinele sunt, probabil, cele mai cunoscute insecte polenizatoare. Iar azi e ziua lor, Ziua Mondială a Albinelor! Dar pe lângă acestea, bondarii, muștele, fluturii, moliile, viespile, gândacii, precum și liliecii, păsările sau șopârlele joacă un rol important în ceea ce privește polenizarea și, astfel, ne asigură hrana și ne ajută să ne menținem sănătatea”, au precizat, pe pagina de Facebook, reprezentanții WWF-Romania.

De asemenea, aceștia au făcut precizarea conform căreia, cu susținerea Active Citizens Fund – Romania, vor începe proiectul #BeeActive!.

Este vorba despre un proiect prin care WWF-Romania își propune să îmbunătățească gradul de protecție a polenizatorilor, inclusiv practicile agricole cu impact asupra acestora. Se încearcă și formarea unei alianțe diverse, care să acționeze pe termen lung în țara noastră cu scopul de a conserva și proteja polenizatorii.

spot_img
Latest news
știri