„Unde reciclezi medicamentele expirate?“ Probabil că foarte puțini români și-au pus această întrebare. Realitatea este că există locuri special amenajate pentru a preda aceste deșeuri dăunătoare pentru mediu, potrivit Observator.
Majoritatea românilor, atunci când medicamentele expiră, le aruncă la gunoi. Poluarea însă este uriașă, iar curățarea mediului de aceste deșeuri cât se poate de anevoioasă, dacă nu imposibilă.
Dacă până recent farmaciile erau cele care colectau medicamentele expirate, acum spitalele au preluat această sarcină. În localitățile mici, colectarea este asigurată de dispensare.
Unde reciclezi medicamentele expirate?
În cadrul unităților sanitare, potrivit noii legislații, trebuie să existe spații special amenajate. Aceste spații trebuie să fie dotate cu recipiente de colectare.
În București, de exemplu, oamenii aproape că nu reciclează. La Spitalul Gomoiu, o singură persoană a mers și a predat deșeurile, potrivit medicului epidemiolog Andreea Marin.
„Noi am avut doar o singură persoană care a venit și a predat desurile. Toate pubelele sunt sigilate. Toată predarea se face în prezența persoanelor din unitatea sanitară“, a spus dr. Andreea Marin.
Potrivit medicului Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș, este încă nevoie de multă educație pentru ca cetățenii să știe unde să ducă deșeurile.
„Ele nu pot fi aruncate oricum. Orice spital, așa cum rezultă din nouă legisalţie, ar trebui să aibă posibilitatea de a colecta aceste medicamente. Este un proces de învățare, vom ajunge în punctul în care să știm ce să facem cu aceste medicamente“, a precizat Adrian Marinescu.
Unitățile sanitare sunt obligate să predea medicamentele expirate unor operatori economici de transport. Aceștia le vor duce la un centru de reciclare avizat unde vor fi incinerate. Trebuie precizat că orice medicamente pot fi reciclate, de la pastile și până la creme și siropuri, cu excepția stupefiantelor.