17.4 C
București
marți, 24 septembrie, 2024

Vulturii și-au schimbat rutele de migrație, din cauza războiului din Ucraina

Cercetătorii care au montat apaate de monitorizare cu GPS pe vulturi au constatat că aceștia și-au modificat rutele de migrație, pentru a evita pericolele războiului din Ucraina.

Vulturii și-au schimbat rutele de migrație prin Ucraina. Cel mai probabil, animalele au vrut să evite luptele și au constatat că habitatele lor au fost distruse de război, potrivit BBC.

Cercetătorii cred că acvilele țipătoare au ocolit pericole, inclusiv focul de artilerie, avioanele și tancurile. În mod normal, aceste păsări tranzitează Ucraina în fiecare primăvară în drumul lor din Sudd (Sudanul de Sud). Acvilele zboară către zonele de reproducere din Belarus.

Oamenii de știință au studiat datele GPS de la păsările monitorizate în lunile de după invazia din februarie 2022. Acum, cercetătorii de la Universitatea Estonă de Științe ale Vieții și de la British Trust for Ornithology au publicat descoperirile în jurnalul Current Biology.

Războiul din Ucraina a avut un impact devastator asupra oamenilor și asupra mediului. Descoperirile noastre oferă o imagine rară asupra modului în care conflictele afectează fauna sălbatică”, a declarat autorul principal Charlie Russell, cercetător postuniversitar la Universitatea din East Anglia.

Vulturii, afectați de războiul din Ucraina

Cercetătorii au început să urmărească vulturii folosind dispozitive de urmărire prin GPS, în 2017. Ei nu se așteptau ca, cinci ani mai târziu, trasul acestora să fie afectat de o zonă de conflict.

Descoperirile arată că au făcut abateri mari de la rutele urmărite anterior. De asemenea, au stat mai puțin în locurile lor obișnuite de „popas“ din Ucraina sau le-au evitat complet.

Drept urmare, vulturii au călătorit, în medie, mai mult cu aproximativ 85 de kilometri.

Pentru păsările migratoare, locurile de escală sunt locuri esențiale pentru a obține hrană, apă și adăpost.

Aceste schimbări au întârziat sosirea păsărilor la locurile de reproducere și probabil le-au făcut să utilizeze mai multă energie.

„Fără îndoială. Cred că povestea de bază este că războiul din Ucraina perturbă fundamental ecologia migratoare a acestei specii”, a spus dr. Jim Reynolds, profesor asistent în ornitologie și conservarea animalelor la Universitatea din Birmingham.

„Pentru o specie vulnerabilă ca aceasta, orice perturbă performanța de reproducere este o problemă majoră. Ca biolog conservator, îți faci griji pentru asta într-un mod masiv”, a mai spus e.

În ciuda faptului că toate păsările monitorizate au supraviețuit, cercetătorii cred că experiența lor le-ar fi afectat capacitatea de reproducere.

spot_img
Latest news
știri