Într-un nou articol, platforma InfoClima a precizat că primele generații de panouri solare ”casnice” au ajuns, abia în acest an, la sfârșitul vieții lor.
”Cu aceste unități apropiindu-se de finalul duratei de utilizare, experții spun că este nevoie urgentă de acțiune. Dacă procesele de reciclare nu vor fi implementate, până în 2050 vom avea 60 de milioane de tone de deșeuri de panouri fotovoltaice în gropile de gunoi la nivel global. În medie, panourile solare se degradează cu o rată de 1% în fiecare an” se arată în articolul publicat de InfoClima.
Panourile solare produse astăzi au o estimare de durată de viață între 25 și 35 de ani, influențată de mai mulți factori (tip, calitate, condiții de mediu).
Infoclima: ”Cum ”pensionăm” panourile solare și ce se întâmplă când acestea ies din uz?”
Potrivit articolului, ”la fel cum o mașină funcționează doar pentru un anumit număr de kilometri, sau un echipament își pierde din randament după câțiva ani, degradarea panourilor solare este inevitabilă. Există modalități de a prelungi durata de viață utilă a panourilor solare, asemănător cu schimbarea regulată a uleiului la mașină? Răspunsul este DA”.
Datorită majorității componentelor sale, o bună parte a unui panou solar poate fi reciclat
Modulele solare din siliciu sunt în principal compuse din sticlă, plastic și aluminiu, trei materiale care sunt reciclate în cantități industriale.
Cu toate că reciclarea modulelor este posibilă, procesul de separare a materialelor poate fi laborios și necesită echipamente avansate.
China face investiții substanțiale în energia solară, fiind lideri în acest sector și provocând o creștere exponențială a producției și instalării de panouri solare.
Această evoluție este crucială pentru lupta împotriva schimbărilor climatice, însă ridică și o problemă majoră: gestionarea adecvată a deșeurilor produse de panourile solare la finalul ciclului lor de viață.