3.9 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

Proiect de lege care descurajează mafia lemnului: jandarmii pot opri, controla și sancționa transportul de lemn

Proiect de lege pentru descurajarea furtului de lemn: Jandarmeria Română ar putea să verifice documentele de proveniență și de transport ale încărcăturii, precum și identitatea conducătorului sau a pasagerilor, atunci când există indicii despre săvârşirea unei fapte de natură contravenţională.

Este o soluție propusă de deputatul USR PLUS din Galați, Bogdan Rodeanu, împreună cu Adrian Giurgiu, deputat de Mureș și membru al Comisiei de Mediu.

Proiectul vine în completarea legii Legii nr. 550 din 2004, privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române și pentru modificarea și completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Până în momentul de față, nu a existat un cadru legal, dar acest fapt poate fi reglementat, prin acest proiect de lege.

Proiect de lege: ”Jandarmeria Română va putea opri în trafic și controla, în condițiile legii, conducătorii de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere care transportă material lemnos”

Această instituție va putea avea un rol esențial în stoparea mafiei lemnului. Este o propunere care ar apăra pădurea, care ar rezolva lacunele legale și care ar reduce furtul.

Ne dorim implicarea directă a Jandarmeriei Române, alături de echipajele Gărzii Forestiere sau ale Poliției Rutiere, în monitorizarea și verificarea transportului de masă lemnoasă”, a precizat, pe contul de socializare, deputatul Bogdan Rodeanu.

”Hoții de lemn sunt dependenți de un mijoc de transport: nu ar mai există defrișări și tăieri ilegale dacă transportul este blocat și de jandarmi, dacă sunt comparate și verificate actele încărcăturii și ale transportatorului”

De asemena, deputatul USR PLUS a atras atenția că ne confruntăm zilnic cu defrișările ilegale, cu transportul ilegal de lemn și cu mafia lemnului, sintagme pe care le auzim zilnic, indiferent de locație, indiferent de proteste, de sesizări, de petiții sau de probele video care demonstrează furtul.

”Pe ascuns sau nu, cu acte atent lucrate care mușamalizează infracțiunea, furtul rămâne furt, iar pădurea se transformă în cioate”

De cele mai multe ori, sancțiunile sunt ”trecute cu vederea”, aplicarea legii se lasă așteptată ani buni, autoritățile se declară depășite de problemă, iar controalele sunt ”de suprafață” sau inexistente.

Da, există diverse mijloace pentru a stopa furtul (SUMAL 2.0, Inspectorul Pădurilor, Radarul Pădurilor etc.), dar verificările nu sunt nici suficiente, nici eficiente și nici nu funcționează la capacitate maximă. Este nevoie de un cadru integrat de control în care să participe mai multe instituții cu activitate relevantă în domeniul siguranței publice.

Prin controalele de trafic ce pot fi făcute și de către jandarmi, documentele ar fi atent verificate, faptele penale ar fi sancționate, furtul de lemn ar fi redus, iar ”afaceriștii” drujbei ar fi descurajați.

E mult? E puțin? Vom vedea. Dar pandemia ne-a învățat să ne gestionăm mai bine resursele de care dispunem.”, a mai precizat Bogdan Rodeanu.

În plus, deputatul a explicat și faptul că este nevoie de echipamente operaționale, personal implicat și asumare față de prioritățile naționale, pentru a stopa tăierile ilegale de păduri. Deși aceste echipamente există deja, cadrul legal pentru a funcționa nu există, deci crearea acestuia este necesară.

De asemenea, în momentul de față, există discuții cu mai multe partide politice, iar fiecare persoană implicată poate aduce o semnătură în plus în vederea trasformării propunerii în lege. Mai mult, deputatul USR PLUS a precizat că va continua, va depune proiectul și îl va susține.

Foto: DC News

spot_img
Latest news
știri