7 C
București
marți, 22 octombrie, 2024

Protecţia mediului, a naturii şi a climei se află abia pe locul 8 în opţiunile românilor referitoare la problemele urgente ale societăţii

Cei mai interesați de protecția mediului sunt tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani

Potrivit rezultatelor unui studiu al Fundaţiei Friedrich-Ebert România, protecţia mediului, a naturii şi a climei se află abia pe locul 8 în opţiunile românilor referitoare la problemele urgente ale societăţii, cu 26% dintre opţiuni,

Conform cercetării, cei mai mulţi respondenţi (59%) au desemnat sănătatea pe primul loc, iar pe locul doi (53%) educaţia.

Prin comparaţie, datele din toate cele 19 ţări analizate în studiul de specialitate pun tot sănătatea pe primul loc (56%) ca problemă prioritară în societate, în timp ce importanţa mediului se află pe locul patru (34%).

Țările în care problemele de mediu și protecția mediului figurează printre primele cinci priorităţi sunt: Canada, Danemarca, Franţa, Italia, Germania, SUA şi Serbia

Categoria socială care a desemnat problemele de mediu ca prioritate într-un procent peste medie (39%) este cea a ”intelectualilor”, scrie Agerpres.

La polul opus se află ”navigatorii adaptabili” care consideră mediul o prioritate doar într-o pondere de 18%.

Concluziile studiului relevă faptul că, în mod surprinzător, doar 21% dintre persoanele între 30 şi 39 de ani consideră că problemele de mediu ar trebui să fie o prioritate pentru politicieni, cel mai redus procent dintre toate categoriile de vârstă.

Interesul cel mai ridicat îl au tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani (35%), fapt care s-ar explica prin expunerea mai timpurie la dezbateri şi discuţii despre mediu.

Primele trei teme de mediu ca grad de relevanţă numite de către respondenţii din România sunt:

  • Starea pădurilor (62%);
  • Calitatea şi poluarea aerului (56%);
  • Calitatea şi poluarea apei (54%).

Nouă din zece români (88%) cred că ”noi toţi” ar trebui să acţionăm şi să începem să ne schimbăm stilul de viaţă pentru a păstra mediul într-o stare bună pentru noi şi pentru generaţiile următoare.

spot_img
Latest news
știri