Energy Policy Group a publicat un raport numit ”Consolidarea rețelei electrice: O prioritate pentru atingerea obiectivelor de decarbonizare ale României pentru 2030”, transmite publicația Economistul.
Creșterea cererii de energie electrică necesită investiții majore în infrastructură, esențiale pentru atingerea obiectivelor UE de reducere a emisiilor GES și neutralitatea climatică
Conform noului raport, rețelele de energie electrică au un rol esențial în eforturile Uniunii Europene de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră (GES) și de a atinge neutralitatea climatică în anul 2050.
Acestea trebuie să răspundă unei cereri tot mai mari de energie electrică în sectoare precum transporturile, încălzirea și răcirea, industria, producția de hidrogen regenerabil și centrele de date, mai arată sursa citată.
Raport: Consumul de energie electrică va crește cu cel puțin 60% în perioada 2023 – 2030 la nivelul UE și al Marii Britanii
Potrivit propunerii de revizuire a Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC), consumul de energie electrică al României ar urma să crească cu aproximativ 38% în perioada 2021 – 2030, de la 46.5 TWh la 64.0 TWh.
Conform calculelor EPG, în România, nevoia de investiții în rețelele de electricitate este majoră, fiind estimată la 6.8 miliarde de euro pentru transport și aproximativ 9.2 – 11.5 miliarde de euro pentru distribuție până în anul 2030.