3.2 C
București
miercuri, 5 februarie, 2025

A început campania de informare şi conştientizare ”Predaţi spre reciclare echipamentele electrice şi electronice defecte!”

Deșeurile electrice şi electronice ar trebui să ajungă pe fluxul de reciclare, prin predarea la punctele de colectare dedicate sau prin ridicarea de la domiciliu de către colectori autorizaţi

Coaliţia Pro DEEE şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) au lansat campania de informare şi conştientizare ”Predaţi spre reciclare echipamentele electrice şi electronice defecte!”, informează într-un comunicat de presă al Ecotic, transmite Agerpres.

Mesajul campaniei ”Predaţi spre reciclare echipamentele electrice şi electronice defecte!” se concentrează pe direcţionarea publicului larg către soluţiile corecte şi concrete de predare spre reciclare a deşeurilor electrice

Toate informaţiile legate de deşeurile electrice, precum şi harta cu punctele de colectare dedicate, disponibile la nivel naţional, sunt pe platforma http://www.recicleazadeee.ro. Harta Reciclării este un proiect dezvoltat de ONG-ul de mediu Viitor Plus. De asemenea, un spot dedicat campaniei a primit aprobarea Consiliului Naţional al Audiovizualului care a decis să adreseze furnizorilor de servicii media audiovizuale, la nivel naţional, local şi regional, rugămintea de a sprijini difuzarea spotului video/audio, pentru o perioadă de 6 luni”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, toate obiectele sau produsele care funcţionează prin conectarea la curentul electric sau baterii intră în categoria de echipamente electrice şi electronice, iar în momentul în care nu mai pot fi utilizate sau reparate devin deşeuri de echipamente electrice sau electronice (DEEE).

Prin urmare, acestea ar trebui să ajungă pe fluxul de reciclare, prin predarea la punctele de colectare dedicate sau prin ridicarea de la domiciliu de către colectori autorizaţi.

Punctele de colectare sunt disponibile în magazinele de tip electro IT, hypermarket-uri şi puncte/centre de colectare administrate de autorităţile publice locale.

Rata de colectare a telefoanelor mobile este de sub 5%

La sfârşitul anului 2022, Comisia Europeană a transmis că aproape jumătate dintre DEEE debarasate în Europa nu sunt colectate şi reciclate în mod corespunzător.

Astfel, se raportează că rata de colectare a telefoanelor mobile este de sub 5%, iar în gospodăriile din UE există un stoc estimat de 700 de milioane de telefoane mobile nefolosite şi neutilizabile.

Latest news
știri