4.8 C
București
vineri, 18 octombrie, 2024

Motivul șocant pentru care majoritatea angajaților din lume se simt ”privați de vacanță”

Chiar și în țările cu multe zile de concediu, oamenii se plâng de lipsa timpului liber

Aproape doi din trei angajați la nivel global se simt ”privați de vacanță”. Sunt rezultatele unui nou raport publicat de Expedia, relatează CNBC citat de Ziarul Profit.

Aproximativ 84% dintre germani și 69% dintre francezi au declarat că nu au suficient timp liber

Potrivit sursei citatea, acestea sunt rezultatele chestionarului ”Vacation Deprivation Report”, realizat de Expedia.

Chestionarul a fost publicat în luna iunie a acestui an și precizează că acest sentiment persistă chiar dacă respondenții din aceste țări și-au luat cele mai multe zile de vacanță, 27 de zile și respectiv 29 de zile.

Raportul Expedia arată că sentimentul de ”privare de vacanță” este mai mult legat de obiceiurile culturale privind munca și timpul liber decât de numărul real de zile libere.

Timpul liber: între drept fundamental și ”plăcere vinovată”

Pentru marea majoritate a francezilor, timpul liber este un drept fundamental, în timp ce americanii par să-l trateze ca pe o plăcere vinovată. De aceea nici măcar o lună nu pare un timp suficient pentru muncitorul francez obişnuit”, a declarat Christie Hudson, şefa de relaţii publice pentru Expedia în Statele Unite.

Dintre germani, totuşi, doar 42% au declarat că simt că angajatorii îi susţin să-şi ia timp de vacanţă.

”Este cea mai scăzută rată de pe toate pieţele”, a spus Hudson.

La polul opus, japonezii nu simt nevoia pentru o vacanță și își iau aproximativ 12 zile libere pe an

Respondenţii japonezi au declarat că simt cele mai scăzute niveluri de ”privare de vacanţă”, în ciuda faptului că şi-au luat doar 12 zile libere pe an, potrivit raportului.

Raportul sugerează că acest lucru ar putea avea de-a face cu modul în care japonezii îşi plănuiesc şi îşi petrec zilele libere.

Aproape unul din trei lucrători din Japonia îşi ia o zi liberă lunar, comparativ cu doar 5% în Statele Unite, potrivit raportului Expedia.

Americanii tind să-şi economisească timpul liber pentru a călători

Americanii, pe de altă parte, tind să-şi economisească timpul liber pentru o călătorie anuală mare, ceea ce este asociat cu motivul pentru care tind să permită nefolosirea unui concediu anual.

Printre americanii care şi-au lăsat o parte din concediu nefolosit în 2023, mai mult de jumătate au indicat că a fost din cauză că ”viaţa este prea ocupată pentru a o planifica sau a pleca în vacanţă”.

spot_img
Latest news
știri