5 C
București
sâmbătă, 30 noiembrie, 2024

Care sunt orașele din România care au intrat în ”topul mondial al fericirii”

Studiul a inclus 250 de locaţii din întreaga lume

Cluj-Napoca și Brașov se numără printre primele orașe din România incluse în topul mondial al fericirii, conform unui studiu care analizează 250 de locații din întreaga lume, scrie Radio România Actualități.

Rezultatele evidențiază diversitatea nevoilor specifice ale diferitelor grupuri de locuitori – de la copii și studenți, la profesioniști și persoane în vârstă

De asemenea, se remarcă o diferență semnificativă în percepția fericirii, influențată de contextul local și de politicile implementate.

Pentru realizarea acestui top, au fost evaluate cinci domenii ce influențează direct starea de fericire a cetățenilor: comunitatea, guvernarea, mediul înconjurător, economia și mobilitatea.

Pe primele locuri în clasamentul celor mai fericite oraşe din lume se află Aarhus din Danemarca, urmat de Zurich – din Elveţia şi Berlin în Germania.

România a coborât câteva poziții în topul celor mai fericite țări

Raportul Mondial al Fericirii a relevat că țara noastră a coborât în clasament, ajungând pe locul 32 din 143 de țări, după ce anul trecut se afla pe locul 24. Pentru al șaptelea an consecutiv, Finlanda ocupă prima poziție în topul celor mai fericite țări. De asemenea, Lituania este considerată cea mai fericită țară pentru persoanele sub 30 de ani.

Raportul arată că în țări precum Norvegia, Suedia, Germania, Franța, Marea Britanie și Spania, bătrânii sunt mai fericiți decât tinerii. În schimb, în Portugalia și Grecia, tinerii sunt cei mai fericiți.

Datele mai arată că fericirea copiilor este în scădere, în special în America de Nord și Europa de Vest, fapt ce necesită măsuri politice urgente, conform profesorului Jan-Emmanuel De Neve de la Centrul de cercetare a bunăstării de la Oxford.

Afganistanul rămâne cea mai nefericită țară din lume

Pe de altă parte, Afganistanul rămâne cea mai nefericită țară din lume, urmat de Liban, Lesotho, Sierra Leone și Congo.

Clasamentul fericirii este determinat pe baza a șase factori: sprijin social, venituri, sănătate, libertate, generozitate și absența corupției, folosind date din sondajul Gallup World Poll.

spot_img
Latest news
știri