În Hawaii, milioane de țânțari sunt eliberați din elicoptere pentru a salva păsările rare de la dispariție, scrie publicația britanică The Guardian.
Păsările endemice ale arhipelagului suferă din cauza malariei. Această afecțiune este transmisă de țânțari aduși de navele europene și americane în secolul al XIX-lea.
Aceste păsări rare care nu au dezvoltat imunitate la boală, pot muri după o singură înțepătură
Pentru a combate această amenințare, conservatoriștii au adoptat o strategie neobișnuită.
În fiecare săptămână, un elicopter eliberează 250.000 de țânțari masculi.
Insectele conțin o bacterie naturală ce acționează ca o formă de contraceptiv.
Până în prezent, au fost eliberați 10 milioane de țânțari, în încercarea de a reduce populația celor cu parazitul malariei
Situația este critică, cu 33 de specii de păsări endemice viu colorate deja dispărute.
În plus, multe dintre cele 17 specii rămase sunt în pericol de dispariție, unele putând dispărea într-un an fără intervenții urgente.
Proiectul, coordonat de US National Park Service, statul Hawaii și Maui Forest Bird Recovery Project sub numele Birds, Not Mosquitoes, încearcă să protejeze aceste păsări esențiale pentru ecosistem.
Eliminarea pe termen lung a țânțarilor purtători de malarie rămâne un provocare
Chiar și cu succesul tehnicii insectelor incompatibile (IIT) în alte țări, cum ar fi China și Mexic, eliminarea pe termen lung a țânțarilor rămâne un provocare, în special pentru țările continentale.
Dr. Nigel Beebe, de la Universitatea din Queensland, a cercetat cum funcționează tehnica IIT pe alte specii de țânțari.
”Este mult mai bună decât utilizarea pesticidelor care au efecte mari asupra altor organisme. În special pentru conservarea speciilor critice”, a declarat expertul, potrivit sursei citate.