4.8 C
București
vineri, 18 octombrie, 2024

România, sub cod roșu de căldură extremă. 126 de recorduri de temperaturi maxime de când se fac măsurători

Europa de Est este lovită de un val de aer cald fără precedent, care a dus la înregistrarea unor recorduri de temperatură în țara noastră.

În weekend, România s-a aflat sub cod roșu de căldură extremă. Majoritatea județelor țării au fost lovite de un val de aer cald ce a ridicat temperaturile resimțite la peste 40 de grade Celsius.

Elena Mateescu, directorul ANM, a vorbit la Digi24 despre recordurile înregistrate pe 13 și 14 iulie. Mai mult, zilele caniculare vor continua și în această săptămână. Temperaturile ar urma să mai scadă abia de joi, 18 iulie 2024.

„Este a doua zi (n.r. 14 iulie 2024) în care vorbim despre cea mai extinsă arie de cod roșu pentru val de căldură intens si persistent, caniculă, disconfort termic extrem de accentuat. Și vorbim despre zona Crișanei, Banatului, Olteniei, Munteniei și Moldova. În restul țării, cod portocaliu. Valorile de temperaturi la nivelul maximelor și astăzi cuprinse între 37 până la 41 de grade.

Noaptea care va urma, cu siguranță o noapte tropicală, pentru că și minimele vor fi destul de ridicate, nu vor coborî sub 20 de grade. Iar indicele temperatură-umezeală cu siguranță va putea depăși gradul critic de 80 de unități, temperaturile resimțite fiind de asemenea foarte ridicate. Și vorbim de valori de 40 până la 44 de grade Celsius”, a precizat directorul ANM.

Cod roșu de căldură extremă în România. 126 de recorduri

Vineri și sâmbătă, în România au fost înregistrate 125, respectiv 126 de recorduri. Acestea ar putea fi depășite la începutul acestei săptămâni.

„Dacă pe 12 iulie am înregistrat 125 de recorduri ale temperaturilor maxime zilnice. De asemenea 50 de recorduri ale temperaturilor minime zilnice.

Pe 13 iulie, am înregistrat iarăși un ecart asemănător. 126 de stații meteorologice au înregistrat cele mai ridicate temperaturi maxime de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră. Minimele au fost cele mai ridicate la 71 de stații meteorologice.

În dimineața de 14 iulie, 58 de stații au înregistrat de asemenea recorduri ale temperaturilor minime, fiind cea mai călduroasă dimineață de 14 iulie de când se fac măsurători meteorologice. Și aș da un exemplu. Dumbrăvița de Codru de pildă, 29,5 grade Celsius, iată ne apropiem de 30 de grade Celsius, sau Oravița 29,6 grade Celsius”, a mai zis Elena Mateescu.

spot_img
Latest news
știri