3.8 C
București
duminică, 24 noiembrie, 2024

Haine care provin din magazine second hand, aruncate în râuri

În ciuda amenzilor care ajung până la 10.000 de lei, cele mai multe deșeuri sunt aruncate în ape, iar malurile râurilor sunt pline de gunoaie.

Mai multe imagini au fost filmate în Parcul Național Defileul Jiului, unde aproape 11.000 de hectare de pădure au, prin lege, un regim special de protecție. Pe teren, însă, lucrurile stau altfel: gunoaiele sufocă malurile râurilor, afectând și fauna din zonă.

Materila plastice și textile, aruncate în râu

Sorin Corici, șef Apele Române Valea Jiului, a precizat că, în mare parte, poluarea se face cu deșeuri textile, iar magazinele second hand sunt principala cauză privind Defileul Jiului. Există și materiale plastice, dar deșeurile textile sunt cele care provin din magazinele de profil.

Marin Șerban, director Parcul Național Defileul Jiului: ”Constatăm că vidra, din păcate, trebuie să suporte și acțiunea neplăcută a omului. Ne bucurăm să o filmăm, dar hai să ne gândim la elementul în care trăiește această vidră jucăușă”.

Multe dintre deșeurile ajunse în albia râului provin din orașele din Valea Jiului, aflate în județul Hunedoara. Gunoaiele sunt aduse de apă în județul Gorj, unde autoritățile s-au întâlnit pentru a găsi soluții de reducere a poluării, arată Știrile Pro Tv.

Primarii orașelor au fost cei care au preferat absenteismul

De la discuții au lipsit, însă, tocmai primarii orașelor din Valea Jiului. Edilul-șef din Petroșani spune, însă, că a luat deja măsuri, mai arată sursa citată.

Tiberiu Iacob Ridzi, primar Petroșani: ”Am reușit să eliminăm câteva depozite din astea necontrolate de pe malul apei, față de acum câțiva ani, din punctul nostru de vedere situația s-a îmbunătățit”.

Gheorghe Sanda, șef Garda de Mediu Gorj, a precizat că autoritățile vor fi mai atente în perioada următoare, în ceea ce privește  monitorizarea acestui curs de apă pentru că, într-adevăr, se acumulează deșeuri.

Igienizarea albiei nu înseamnă doar mai multă responsabilitate, ci și bani și: cel puțin un milion de euro. Cu toate acestea, sancțiunile aplicate sunt mult prea puține, iar soluția ar reprezenta-o camerele video.

Amplasarea acestora ar ajuta ca făptașii să fie prinși în flagrant: camerele de supraveghere i-ar descuraja pe mulți să arunce gunoiul la voia întâmplării, iar soluția s-a dovedit benefică pentru multe alte localități din țară.

spot_img
Latest news
știri