Copiii care locuiesc în apropierea spațiilor verzi din Europa au plămâni mai sănătoși, conform unui studiu spaniol.
Noua cercetare a fost realizată de Institutul de Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal) și arată că toți copiii care trăiesc lângă spațiile verzi au o funcție pulmonară mai bună.
Cercetarea a analizat datele a 35.000 de copii din opt țări europene
Este vorba despre Danemarca, Franța, Italia, Lituania, Norvegia, Țările de Jos, Spania și Marea Britanie.
Potrivit publicației Radio Eco Natura, studiul a descoperit o legătură ”robustă” între expunerea la spații verzi în copilăria timpurie și o funcție pulmonară îmbunătățită.
Cei care locuiesc în cartiere mai verzi au un volum pulmonar mai mare, în timp ce copiii care trăiesc mai departe de aceste spații au un volum pulmonar mai mic
”Descoperirile noastre subliniază importanța integrării spațiilor verzi în mediile urbane pentru o sănătate respiratorie mai bună, inclusiv la copii”, a declarat Martine Vrijheid, autorul principal al studiului.
Autorii studiului cred că spațiile verzi reduc poluarea aerului, expun copiii la microbi benefici care contribuie la dezvoltarea sistemului imunitar și încurajează activitatea fizică, toate acestea influențând pozitiv funcția pulmonară.
Cercetarea a examinat și adresele mamelor în timpul sarcinii
Totuși, autorii studiului nu au găsit o legătură între spațiile verzi și sănătatea respiratorie prenatală, sugerând că beneficiile apar în copilărie.
Deși o funcție pulmonară mai bună a fost observată la copiii din toate mediile socio-economice, efectul a fost mai puternic la cei din medii mai înstărite.
Amanda Fernandes, coautor al studiului, sugerează că acest lucru se datorează accesului la spații verzi de calitate superioară.